Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
O galerie britanică a achiziţionat lucrarea cunoscută ca fiind cea mai veche ilustrare a unei femei de culoare creată de un artist scoţian

O galerie britanică a achiziţionat lucrarea cunoscută ca fiind cea mai veche ilustrare a unei femei de culoare creată de un artist scoţian

Una dintre cele mai vechi imagini ale unei persoane de culoare, semnată de un artist scoţian a fost achiziţionată de National Galleries of Scotland.

Potrivit BBC, este vorba de pictura unei femei, în Edinburgh, datată între 1785 şi 1795.

Pentru acea perioadă, prezentarea în prim-plan şi nu ca personaj marginal, a unei femei de culoare era ceva neobişnuit. Subiectul picturii era, potrivit vestimentaţiei, probabil o servitoare sau o lăptăreasă.

Autorul, David Allan, a realizat de-a lungul timpului portrete ale unor persoane de rând, de la soldaţi, mineri, pescari, pompieri şi poliţişti. Această serie de “Personaje din Edinburgh”, spun specialiştii, include lucrări diferite de respectivul portret.

Directorul secţiei de artă europeană şi scoţiană al National Galleries of Scotland, Christopher Baker şi-a exprimat entuziasmul că acuarela “remarcabilă, rară şi extraordinară” a intrat în portofoliul galeriei.

“Este de mare impact, o lucrare specială, care sperăm că va fi apreciată de mulţi şi va inspira cercetări suplimentare, mai ales despre povestea femeii pictate”, a adăugat el, citat de BBC.

Pictura denumită “Lăptăreasă cu putinei” va fi supusă unor procese de conservare, iar apoi, expusă.

Credit foto: National Galleries of Scotland via BBC