Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noile galerii pentru artă scoțiană de la NGS, inaugurate în septembrie
national galleries of scotland noi spatii

Noile galerii pentru artă scoțiană de la NGS, inaugurate în septembrie

Galeriile Naționale ale Scoției (National Galleries of Scotland) din Edinburgh au anunțat că noi spații dedicate artei scoțiene vor fi deschise publicului pe 30 septembrie 2023.

Noile spații vor găzdui lucrări cheie din colecția istorică de artă scoțiană a națiunii, oferind un spațiu mai mare de expunere și transformând experiența vizitatorilor. Vor fi zece expoziții în noile galerii care vor propune noi trasee și activități.

Accesul în noile galerii se va face direct din grădinile adiacente East Princes Street Gardens și spațiile vor putea fi explorate gratuit. Vor fi expuși artiști scoțieni precum William McTaggart, Anne Redpath, Phoebe Anna Traquair, Charles Rennie Mackintosh și Glasgow Boys.

Noile galerii scoțiene includ zece spații la nivelul grădinilor și vor găzdui mai mult de 130 de opere de artă.

„Acest proiect a fost condus de ambiția de a transforma experiența de a vizita National Galleries of Scotland și de a prezenta cu mândrie colecțiile extraordinare de artă scoțiană în spații noi, frumoase și luminoase. Credem că am creat o Galerie Națională care este mai deschisă, mai atrăgătoare și mai primitoare ca niciodată. Fie că se cufundă în picturile extrem de romantice din Scottish Highlands, fie că petrec o zi în familie sau pur și simplu se bucură de priveliște, toți sunt bineveniți să descopere”, spune John Leighton, director general al NGS.

national galleries of scotland

grafică de Cadpeople, Hoskins Architects & Metaphor

Proiect cu valoare mai mare de 38 milioane lire sterline

Construcția noilor galerii a fost unul dintre cele mai complexe proiecte inginerești întreprinse într-o clădire de patrimoniu din Scoția; s-a lucrat în limitele unui sit din patrimoniul mondial, deasupra unor tuneluri de cale ferată și s-a excavat sub o clădire clasată în categoria A.

Mai multe probleme au fost descoperite atunci când clădirea din anii 1970 a fost complet demontată până la structura sa de beton – depozite de azbest nedocumentate, care au necesitat o îndepărtare sigură; umezeală și de pătrunderea apei; rămășițe de la amenajările anterioare. A fost nevoie să fie extrase straturi de beton îngropate adânc, ceea ce a avut un impact asupra succesiunii lucrărilor,. Toate aceste provocări au fost depășite cu succes pentru a crea spații noi pentru cea mai importantă colecție de artă scoțiană istorică din lume.

Costul total al proiectului este de 38,62 milioane de lire sterline. Acesta a fost finanțat prin contribuții majore din partea Guvernului scoțian (15,25 milioane de lire sterline) și a National Lottery Heritage Fund (6,89 milioane de lire sterline). O reușită campanie de strângere de fonduri a adunat mai mult de 16 milioane de lire sterline datorită unui răspuns generos din partea unor trusturi, fundații, sponsori, organizații și persoane fizice.