Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O insulă care a fost abandonată 60 de ani va deveni spaţiu de expoziţie, la Bienala de la Veneţia
Veneţia

O insulă care a fost abandonată 60 de ani va deveni spaţiu de expoziţie, la Bienala de la Veneţia

Insula San Giacomo in Paludo, care a fost abandonată timp de şase decenii, va „renaşte” în perioada Bienalei de la Veneţia, când va deveni spaţiu de expoziţie, informează The Guardian.

San Giacomo in Paludo este situată în Laguna Veneţiană, între Murano şi Burano şi are o istorie complexă.

Istoria insulei a început în 1046

În 1046, dogele Orso Badoer al II-lea a donat-o pentru construirea unei mănăstiri. În acea vreme a fost folosită ca refugiu pentru pelerini şi călugări iar, pentru o scurtă perioadă, în secolul XV, a fost loc de carantină. Ulterior, a fost cedată franciscanilor, până în 1769.

Insula, cu o suprafaţă de aproape 13 kilometri pătraţi, a servit apoi ca post militar şi loc pentru depozitarea prafului de puşcă. În 1961 a fost abandonată şi, în 2018, la peste jumătate de secol mai târziu, a fost scoasă la vânzare de către statul italian. Condiţia era ca viitorii proprietari să o folosească în scopuri culturale. A fost cumpărată de colecţionarii de artă Patrizia Sandretto Re Rebaudengo şi Agostino Re Rebaudengo.

Cuplul are proiecte legate de expoziţii de artă, concerte, spectacole de teatru pe insulă şi include chiar varianta de a găzdui activităţi de cercetare a energiei regenerabile.

„Această legătură între artă şi energie e un fel de renaştere”, a mărturisit Sandretto Re Rebaudengo pentru La Stampa.

Bienala de la Veneţia are loc între 23 aprilie şi 27 noiembrie.