Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  O operă de artă contemporană austriacă devine monument la București
mare 1

O operă de artă contemporană austriacă devine monument la București

Sculptura „Die Doppelgängerin” (Geamăna/ Sosia) a artistei austriece Valie Export, ce reprezintă două foarfeci deschise care se întrepătrund, orientate cu vârfurile în jos, va fi instalată pe spațiul privat al MARe – Muzeul de Artă Recentă, dar înspre spațiul public și prezentată pe 27 mai, la ora 11:00.

Ceremonia de dezvelire a noului monument se va desfășura în prezența ambasadoarei Austriei în România, Adelheid Folie, și a lui Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac la București.

Creată în 2010, sculptura „Die Doppelgängerin” este o lucrare de mari dimensiuni (460 x 200 x 200 cm, cântărind 1.200 kg), realizată din materiale diferite în cinci exemplare, răspândite în întreaga lume. Exemplarul care intră în colecția permanentă a MARe este al doilea din serie, fiind singurul turnat în bronz. Înainte de a ajunge la București, sculptura a fost expusă la Berlin, la Palais Populaire (2020 – 2021). De asemenea, Palatul Belvedere din Viena găzduiește, în mod permanent, o altă variantă executată din oțel inoxidabil.

„Sculptura lui Valie Export impresionează atât prin dimensiuni, cât și prin expresivitatea sa. Grație amplasării sale chiar în fața MARe, aceasta va constitui prima impresie, prima imagine pe care vizitatorii o vor dobândi despre Muzeul de Artă Recentă. Această operă de artă a uneia dintre cele mai importante artiste austriece contemporane va fi, de aici înainte, un reper al orașului București”, a transmis într-un comunicat Folie.

Directorul Forumului Cultural Austriac a completat: „Pe de o parte, lucrarea lui Valie Export conferă o dimensiune actuală patrimoniului construit, realizat de arhitecți austrieci în centrul istoric al Bucureștiului. Pe de altă parte, sculptura aduce în spațiul public unul dintre cele mai puternice discursuri artistice ale momentului, legate de drepturile și emanciparea femeilor”.

Sculptura din bronz, impresie ambivalentă

Erwin Kessler, directorul MARe, a punctat: „«Die Doppelgängerin» este o denumire intraductibilă, dar ca semnificație trimite la ideea de alter ego, de geamăn străin (cel care seamănă izbitor cu altcineva, fără a avea vreo relație de sânge). Mai poate denumi și spiritul geamăn (spirit în sensul de fantomă, de ființă de pe lumea cealaltă). Valie Export a reprodus acest concept printr-o lucrare monumentală, reprezentând două foarfece deschise, care se întrepătrund, orientate cu vârfurile în jos, înfipte în sol. Impresia este una ambivalentă: pe de o parte uimește prin suplețe, prin eleganță și grație, pe de altă parte induce o stare de angoasă, cel două foarfece deschisă și vârfurile ascuțite accentuând ideea de agresiune, de pericol, de străpungere. Asociată deseori cu preocupările domestice ale femeilor (cusutul, croitul), dar și cu actul chirurgical, cu tunderea părului, ori cu producerea unui film (de unde și celebrul apel CUT!, din cinematografie), foarfeca este «mânuită» de Valie Export într-un mod demonstrativ și manifest”.

Cine este Valie Export

Născută la Linz, pe 17 mai 1940, Valie Export este una dintre principalele figuri ale avangardei și ale artei feministe austriece și europene. Autoare a unor lucrări – sculptură, fotografie, film, video, performance și instalație – care au schimbat modurile de creație și de percepție publică a artei angajate și cu miză socială, ea este unul dintre artiștii austrieci cei mai expuși si cei mai discutați în întreaga lume.

Lucrarea „Die Doppelgängerin” a fost achiziționată după succesul expoziției „VALIE EXPORT. Import”, din perioada 18 decembrie 2020 – 14 martie 2021, organizată de MARe cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.

Credit foto: MARe