Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O parohie din Sevilia a descoperit că un tablou donat de o enoriașă este un Velazquez
diego de velasquez, parohie, sevilia

O parohie din Sevilia a descoperit că un tablou donat de o enoriașă este un Velazquez

O parohie din Sevilia a descoperit că un tablou donat de o enoriașă este, în fapt, un tablou Diego de Velazquez.

Soledad de Rojas a fost o enoriașă cu profunde convingeri religioase, care a fost mecena pentru mai multe proiecte ale parohiei Santa Maria Magdalena. Ea a murit în 2020 și, înainte de a muri, a donat bisericii tabloul pe care l-a avut toată viața în casa ei.

Lucrarea a început să fie restaurată în 2021, iar acum experții și-au dat seama că este vorba despre un Velazquez.

Pictura, care inițial a fost atribuită lui Pacheco, cuprinde multe elemente, simboluri caracteristice lui Velasquez. Coordonatorul proiectului de restaurare a explicat pentru TVE că a fost studiată materialitatea ei, precum și componentele picturale, tehnica de execuție și resursele artistice, formale și stilistice ale lucrării.

Tabloul trebuie adus în atenția Oficiului pentru Patrimoniu

Preotul paroh al bisericii a subliniat că Soledad de Rojas a spus că tabloul era acolo în ziua în care a venit pe lume și trebuia să fie acolo și când avea să moară.

În ceea ce privește ce poate face biserica legat de tablou, Oscar Gil, avocat și expert în moșteniri, a afirmat că primul lucru pe care trebuie să îl facă este să aducă lucrarea în atenția Oficiului pentru Patrimoniu, pentru a-l cataloga ca fiind un Velasquez.

Oficiul pentru Patrimoniu trebuie notificat în cazul deținerii unor astfel de opere de artă, pentru a le cataloga și evalua.

Donația făcută de enoriașă a fost posibilă deoarece, a precizat Gil, notarul a considerat că nu este un tablou de mare însemnătate. Moștenitorii femeii ar putea acum să ceară pictura, însă ar fi aproape imposibil să o obțină, având în vedere legislația spaniolă privind actele de donație. În plus, tabloul – recunoscut de Oficiul pentru Patrimoniu – nu ar putea fi scos din țară.

Biserica deține și alte opere de artă semnate, între alții, de Francisco de Zurbaran și Francisco Pachecho.