Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  O sculptură de Elisabeth Frink în valoare de 72.000 de dolari a fost găsită în portbagajul unei mașini din Marea Britanie
elisabeth frink

O sculptură de Elisabeth Frink în valoare de 72.000 de dolari a fost găsită în portbagajul unei mașini din Marea Britanie

O sculptură a regretatei artiste Elisabeth Frink, a cărei valoare este estimată la aproximativ 72.000 de dolari, a fost găsită într-un portbagaj de mașină din Marea Britanie, a dezvăluit într-un episod recent emisiunea „Fake or Fortune” de la BBC.

Amanda Kirke a descoperit sculptura la o vânzare de tip târg de vechituri din zona rurală din Essex, unde oamenii vând bunuri din mașinile lor. Kirke a cumpărat „bucata de metal”, după cum a declarat gazda emisiunii, comerciantul de artă Philip Mould, pentru doar 90 de lire sterline (108 dolari), conform Antiques Trade Gazette. Era murdară, dar „proprietara a spălat-o la robinet și a ieșit la iveală numele Elisabeth Frink”.

Una dintre cele mai dificile investigații ale echipei TV

Kirke a căutat online lucrările lui Frink și a găsit o ediție, intitulată „Small Warrior”, de 10 figuri cu aspect asemănător din 1956 și a contactat o galerie care vindea de mult timp lucrări ale artistei. Galeria i-a spus lui Kirke că sculptura nu putea fi verificată fără a-i cunoaște proveniența, așa că emisiunea a intervenit pentru a ajuta la găsirea dovezilor.

„Aceasta se dovedește a fi una dintre cele mai dificile investigații ale echipei. Pe lângă apariția dubioasă a sculpturii la o vânzare de vechituri de mașini, ei se confruntă cu o proveniență care este practic inexistentă”, a scris BBC One în notele episodului online.

Echipa „Fake or Fortune” a analizat metalul pentru a-l compara cu compoziția bronzului din alte versiuni ale seriei „Small Warrior”, pe care a trebuit să le depisteze, a declarat Mould pentru ATG.

Pangolin Editions, o turnătorie de sculpturi, a ajutat echipa să determine că sculptura nu a fost refăcută și că provine din original. De asemenea, echipa a găsit la baza sculpturii rămășițe de argilă din momentul în care a fost turnată.

„Ceea ce nu realizasem era câtă personalitate poate avea o piesă de bronz. Ca și cum ai face o prăjitură, are ingrediente individuale specifice”, a spus Mould. „Am reușit să stabilim că provine din același lingou din care au fost făcute și celelalte pe care le găsisem. Într-un fel, am reușit să luăm amprentele piesei de bronz”.

Foto credit: Philip Mould & Co