Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O serigrafie a lui Warhol înfăţişându-l pe Mao Zedong a dispărut în mod misterios de la o școală din California
mao

O serigrafie a lui Warhol înfăţişându-l pe Mao Zedong a dispărut în mod misterios de la o școală din California

O serigrafie semnată de Andy Warhol a liderului comunist chinez Mao Zedong lipsește în mod misterios dintr-o colecție din California. Lucrarea din 1972 a fost văzută ultima dată într-un seif securizat situat în Pavilionul de Arte „Frank M. Doyle” al Orange Coast College (OCC), înainte ca lucrătorii să raporteze dispariția piesei în 13 martie.

După ce a efectuat o investigație internă, departamentul de siguranță din campusul școlii a trimis o alertă comunității OCC la 20 martie, cerând ajutor. Departamentul de poliție din Costa Mesa (CMPD) investighează în prezent cazul.

„Nu știu câți oameni știau că în seif se află o copie a lui Mao”, a declarat Juan Gutierrez, directorul de marketing și relații publice al OCC, pentru Hyperallergic, adăugând că lucrarea nu a fost niciodată expusă. „Cred că existau planuri fie de a o vinde, fie de a o face parte dintr-o expoziție mai mare, dar avem doar un singur Warhol, așa că nu am putut face o expoziție Warhol cu unul singur”, a spus Gutierrez.

Serigrafie vândută cu 47,5 milioane de dolari

Oferite fundației școlii în 2020 prin intermediul unui donator anonim, portretele multicolore ale lui Mao redate în stilul distinctiv al lui Warhol se numără printre cele 199 de lucrări serigrafice realizate de artistul pop între 1972 și 1973. Reflectând fascinația artistului pentru faimă și cultura celebrității, lucrările au abordat, de asemenea, mecanismele de propagandă, reproducând una dintre cele mai răspândite imagini ale președintelui în întreaga Republică Populară Chineză. Crearea portretelor a coincis cu summitul istoric din 1972 al fostului președinte Richard Nixon cu Mao, care a marcat sfârșitul unei perioade de 25 de ani de izolare diplomatică între Statele Unite și China.

În 2015, o pictură serigrafiată „Mao” din 1972, deținută anterior de miliardarul Steven Cohen, a fost vândută cu 47,5 milioane de dolari, inclusiv taxele. Tiparul de la OCC, care măsoară 36 pe 36 de centimetri, fusese evaluat la 50.000 de dolari, potrivit lui Gutierrez, care a adăugat că lucrarea a fost marcată ca fiind 187 într-o ediție de 250 de exemplare și a fost semnată de artist cu un pix.

Autoritățile OCC cer publicului să contacteze biroul de siguranță din campusul școlii sau CMPD cu orice detalii despre locul unde se află gravura.