O sută de pasteluri, de Millet, Degas, Manet, Cassatt, Redon, expuse la Musée d’Orsay
Musée d’Orsay expune în această primăvară aproximativ o sută de pasteluri din colecția sa care cuprinde aproximativ 500 de lucrări. Expoziţia „Pastels. De Millet à Redon” va putea fi văzută până la 2 iulie.
Ultima expoziție de această amploare dedicată pastelurilor muzeului, „Le Mystère et l’azzle”, datează din 2009.
Această nouă prezentare va permite publicului să descopere sau să redescopere aceste bijuterii ale colecției, unde operele lui Millet, Degas, Manet, Cassatt, Redon, Lévy-Dhurmer și mulți alții.
Pastelul a renăscut în secolul al XIX-lea
Secolul al XVIII-lea este considerat epoca de aur a pastelului. Acest mediu inegalabil pentru redarea efectelor materiei și a tenului catifelat este adesea limitat la portrete. Ieșit din modă în timpul Revoluției Franceze, pastelul a cunoscut o renaștere de la mijlocul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea. Gama pastelurilor se extinde apoi considerabil atât în ceea ce privește nuanțele, cât și texturile. Colecția Muzeului d’Orsay stă mărturie pentru această reînnoire într-un mod excepțional.
Nici desen, nici pictură, pastelul este o artă singulară care oferă o relație imediată cu materia. Constituit din pigmenţi puri, se sprijină pe granulația hârtiei sau pe pânză. Vibrația rezultată îi conferă frumusețea, dar și fragilitatea. Pastelul îmbină linia și culoarea și este semnificativ faptul că un artist precum Degas l-a folosit aproape exclusiv între 1888-90, alegerea suportului marcând punctul culminant al cercetării sale asidue asupra desenului și a culorii.
Expoziția va fi structurată în jurul a opt teme majore care evidențiază renașterea pastelului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. De la portret, în continuitatea secolului al XVIII-lea, până la himerele artiștilor simboliști, trecând prin peisaj sau transformări sociale, traseul va reuni mulți artiști și va pune în lumină lucrările lui Millet, Degas, Lévy-Dhurmer, Redon, Mary Cassatt.