Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Obiecte furate de la British Museum, recuperate

Obiecte furate de la British Museum, recuperate

Obiecte dintre cele furate de-a lungul ultimilor ani din depozitele British Museum au fost recuperate, a spus președintele George Osborne. El a recunoscut că reputația muzeului a avut de suferit, dar a spus că „este o mizerie pe care o vom curăța”, citează BBC.

Un important expert în antichități furate a declarat că numărul de obiecte pierdute din muzeu este „uluitor”.

British Museum a anunțat pe 16 august că multe dintre obiectele dispărute, furate și deteriorate erau piese mici de „bijuterii din aur și pietre semiprețioase și sticlă datând din secolul al XV-lea î.e.n. până în secolul al XIX-lea”, care erau păstrate în principal în scopuri academice și de cercetare. Niciunul dintre ele nu fusese expusă recent. Unele dintre obiectele dispărute – mai mult de 1.500, conform unei analize a muzeului – au apărut în anunțuri pe eBay cel puțin din 2016, iar ziarul Telegraph a relatat că un expert în antichități a spus British Museum în urmă cu trei ani că suspecta că un angajat a furat piese din colecția depozitată. Presa britanică l-a indentificat în persoana curatorului Peter Higgs, care a fost demis. Vestea dispariției obiectelor a venit la scurt timp după ce directorul muzeului, Hartwig Fischer, care l-a condus timp de opt ani, a declarat că se va retrage din funcție anul viitor. Angajați ai instituției au speculat că anunțul surpriză ar avea legătură cu furturile, alții au cerut ca Fischer să demisioneze imediat. George Osborne, președintele British Museum, a declarat că decizia directorului nu a avut legătură cu anunțul făcut de instituție. Până la urmă, Fischer a demisionat pe 25 august, după ce a admis că o anchetă din 2021 a fost gestionată greșit.

În plus, directorul adjunct Jonathan Williams – care a fost implicat în ancheta din 2021 – se va retrage din atribuțiile sale normale până la încheierea unei analize independente lansate de muzeu.

Osborne – care a fost numit președinte în iunie 2021 – a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4: „Credem că am fost victima unor furturi pe o perioadă lungă și, sincer, s-ar fi putut face mai mult pentru a le preveni”. Întrebat unde se aflau obiectele dispărute, el a spus că unii membri ai comunității de anticari colaborează activ cu muzeul și că recuperările de până acum sunt o măruntă consolare.

El a mai afirmat că este încrezător că „oamenii cinstiți” vor returna obiectele atunci când vor afla că au fost furate și a recunoscut că „alții s-ar putea să nu o facă”.

Înființat în 1753, British Museum a adunat o colecție de aproximativ 8 milioane de obiecte, însă, până în 2019, doar aproximativ 80.000 erau expuse publicului, restul fiind ținute în depozite. Mai mulți experți au cerut muzeului să publice imediat o listă cu ceea ce lipsește pentru a veni în sprijinul căutărilor.