Olimpiu Bandalac – Instalație multimedia de pictură, obiect și sunet, la Scemtovici & Benowitz
Expoziția „Orele…” a artistului vizual Olimpiu Bandalac, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu, va fi vernisată la galeria Scemtovici & Benowitz din București, pe 14 martie, la ora 18:30.
Meta-instalație multimedia, expoziția complexă încorporează piese muzicale din creația compozitorului Octavian Nemescu și va fi deschisă până pe 20 aprilie.
„Dacă ar fi să ilustrăm, printr-o definiție, pictura care să cuprindă criteriile mentale tehnic-stilistice, intuitive, de sensibilitate, frumusețe și rafinament și arta conceptuală, atunci arta practicată de Olimpiu Bandalac ar fi adevărata ilustrație a acestei combinații între estetică și idee. Un ansamblu care are legătură cu pictura – și totuși nu este doar pictură – un montaj de elemente diverse (obiecte, lumini, sunet, muzică), ce induc o stare de reverie și așteptare”, spune curatoarea.
„Dialogul cu muzica lui Octavian Nemescu început în 1983, forțează artistul și privitorul către introspecție și analiză sufletească, pe timpul (ne)limitat al emoției generate. Muzica experimentală a eruditului compozitor Octavian Nemescu este elementul care ajută la compunerea atmosferei care se țese între gând, observație și emoție. Acroșajul se structurează în jurul ideii de timp – curgerea lui: vremea vieții, timpul petrecut în devenirea acestor lucrări, minuția execuției, răbdarea în așteptarea rezultatului, interogația nesfârșită privind justețea deciziilor, nenumăratele reveniri…”.
Olimpiu Bandalac, reper al postmodernismului cultural
Despre Olimpiu Bandalac (n. 1955), criticul de artă și profesorul Adrian Guță spunea în cartea „generația ‘80 în artele vizuale”, că este „autor interiorizat, metaforizant”, care „și-a hrănit din substanța vitală spirituală desenele, obiectele, instalațiile, filmele de animație, apoi și acționismul, în care și-a făcut simțită prezența după 1989”.
Unul dintre artiștii importanți ai actualității noastre artistice, creator complex, este un reper al postmodernismului cultural local, perioadă pe care o asimilează și depășește, situându-se azi în inima contemporaneității. Artistul operează cu „trecut-prezentul” atât la nivelul ideii, cât și al construcției operei de artă. Deși încadrat cronologic în generația optzeciștilor, arta lui e atemporală și situată în afara tendințelor.
Olimpiu Bandalac activează în domeniul artistic din 1978. Zonele de interes sunt: desen, pictură, obiect, instalație, film de animație, video, performance. Trăiește și lucrează în București.
În perioada expunerii, galeria va organiza seri dedicate filmelor de animație a căror coloană sonoră poartă semnătura compozitorului Octavian Nemescu (1940-2020), recunoscut drept original creator ai componisticii contemporane.
Expoziția este deschisă până pe 20 aprilie 2023, în zilele de joi, vineri și sâmbătă, între orele 14:00 și 19:30. Vizitatorii vor putea audia piesele compozitorului Octavian Nemescu integrate în instalații începând de la ora 17:00, până la închiderea programului de vizitare.
Credit foto: Olimpiu Bandalac