Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Operă de Joaquín Sorolla cu autoportret, prezentată public după mai bine 130 de ani
paris boulevard joaquin sorolla

Operă de Joaquín Sorolla cu autoportret, prezentată public după mai bine 130 de ani

„Boulevard de París” (1890), operă de Joaquín Sorolla cu autoportret al artistului spaniol, este prezentată public după 134 de ani într-o expoziție la Galería de las Colecciones Reales din Madrid, deschisă până în 16 februarie 2025.

Expoziția „Sorolla, o sută de ani de modernitate/ Sorolla, cien años de modernidad” încheie evenimentele care marchează centenarul morții pictorului valencian. Expoziția este organizată de Patrimonio Nacional și Light Art Exhibitions în colaborare cu Museo Sorolla și Fundación Museo Sorolla.

Joaquín Sorolla y Bastida, asociat mereu cu lumina și marea, prezintă în pictura „Boulevard de París”, realizată în timpul unei șederi de un an în capitala franceză, o cafenea plină de viață pe înserat. Creatorul apare în lucrare fumând un trabuc în timp ce stă la o masă cu un soldat.

Sorolla a prezentat lucrarea la Expoziția Națională din 1890 de la Paris, unde natura sa singulară a diferențiat-o de pictura spaniolă a perioadei. În același an, a fost vândută unui particular și nu a mai fost expusă public mai bine de un secol, aflându-se și astăzi în colecție privată.

Lucrare începută la Paris și finalizată la Madrid

„Aceasta este singura lucrare de mari dimensiuni a lui Sorolla care descrie «viața modernă» de pe străzile Parisului. El a început lucrarea la Paris în 1889 și a terminat-o la Madrid, cu schițe realizate în timpul șederilor sale acolo în 1885 și 1889. Lucrarea descrie terasa aglomerată a unei cafenele, unde pot fi recunoscute mai multe persoane, inclusiv Sorolla însuși, care se portretizează în stânga. Pictura combină cu abilitate lumina naturală a serii cu lumina artificială care intră prin fereastra mare. Artistul a descris pictura ca fiind «naturală, căreia am urmărit să îi dau atmosfera pe care o vedeam»”, potrivit muzeului care a împrumutat lucrarea.

Pictura este una dintre cele 77 de lucrări care alcătuiesc expoziția „Sorolla, cien años de modernidad”.

În 1900, Joaquín Sorolla – supranumit maestrul luminii – a atins apogeul carierei câștigând marele premiu la Expoziția Universală de la Paris, iar în 1901, fiind recompensat cu Medalia de onoare la Madrid.