Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Opere de Chagall niciodată expuse, prezentate la Paris – FOTO
chagall

Opere de Chagall niciodată expuse, prezentate la Paris – FOTO

Două uleiuri pe pânză și patru guașe originale și inedite de Marc Chagall sunt prezentate de vineri, 13 mai, și până marți la Chrsitie’s Paris, în avanpremiera unei licitații de 22 de opere, prevăzută la Londra pe 28 iunie.

Unele dintre aceste opere, pictate de Chagall în culori aprinse între 1938 și 1984, nu au fost niciodată expuse sau puse în circulație pe piața de artă de la moartea artistului în 1985 la Saint-Paul-de-Vence (sud-est-ul Franței) unde este înmormântat, potrivit Christie’s.

chagall2

Toate simbolurile dragi pictorului și universului său oniric singular sunt prezente în aceste lucrări: cuplul de căsătoriți care zboară, caii, cocoșul, muzicienii, iudaismul, circul și orașele care i-au fost dragi.

chagall3

Aceste lucrări fac parte dintr-un important fond de uleiuri pe pânză, pe hârtie, printuri și cărți ce aparțin moștenitorilor pictorului născut în 1887 la Vitebsk, în Belarus pe când era parte integrantă a imperiului rus, și care a trăit la Paris între cele două Războaie Mondiale (1923-1939), apoi în Statele Unite (1941-1947) unde s-a exilat înainte de a reveni în Franța în 1948.

chagall4

Șase opere simbol

Cele șase opere simbol prezentate la Paris vor fi propuse în licitație la Londra împreună cu alte 16 lucrări originale (uleiuri și guașe), pe 28 iunie, în duplex cu Christie’s Paris.

O vânzare online a unei selecții de cărți care au aparținut artistului sau la care a contribuit, precum și opere pe hârtie și reproduceri, va fi organizată în paralel, a precizat casa de licitație.

chagall5

Alte vânzări la licitație cu opere inedite adunate în fond sunt prevăzute în toamnă la Hong Kong, apoi din nou la Paris și New York, potrivit casei. Estimarea nu a fost anunțată de către Christie’s.

chagall cirque

Printre operele prezentate la Paris se numără două uleiuri pe pânză, între care „Couple et Violoniste”, estimat între 1,4 milioane și 2,1 milioane de euro, pictat în anii ’70 de Chagall. O altă pânză, „Le Peintre et les Mariés aux trois Couleurs”, realizată în 1984 de pictor la vârsta de 97 de ani, este estimată între 1,1 și 1,7 milioane de euro. Alte patru lucrări pe hârtie, ce îmbină tehnicile de guașe, pastel, cerneală și creion, sunt estimate între 140.000 și 351.000 de euro. Printre ele, „Etude pour le Cheval Rouge” (1938-1944) și „Coq sur fond rouge” (1981).

Credit foto: Christie’s