Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Opt persoane au fost condamnate pentru furtul lucrării de Banksy în memoria victimelor de la Bataclan
Bataclan

Opt persoane au fost condamnate pentru furtul lucrării de Banksy în memoria victimelor de la Bataclan

Opt persoane au fost condamnate în Franţa pentru furtul unei uşi metalice pe care Banksy realizase o lucrare, în memoria celor ucişi în atacul armat de la Bataclan din 2015.

O instanţă franceză a condamnat astfel opt bărbaţi care au furat lucrarea în 2019, informează The Guardian, care citează France-Presse. Trei bărbaţi şi-au recunoscut fapta şi unul a fost condamnat la patru ani de închisoare, iar ceilalţi doi, la trei ani de închisoare. Aceştia îşi pot însă ispăşi pedeapsa şi cu arest la domiciliu, monitorizat electronic.

Un alt bărbat, de 41 de ani, autodeclarat iubitor al artei stradale şi acuzat că ar fi fost cel care ar fi instigat la acest furt, a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu varianta de arest la domiciliu.

Trei bărbaţi implicaţi în transportarea uşii au fost condamnaţi fiecare la 10 luni de închisoare, în timp ce un italian de 58 de ani, care deţinea hotelul unde a fost temporar depozitată uşa, a fost condamnat la şase luni cu suspendare.

Fata tristă – omagiu pentru cei care au murit în atac

Banksy a ilustrat o fată tristă pe una din uşile de la Bataclan, pentru a omagia viaţa şi suferinţa celor 90 de persoane care au murit pe 13 noiembrie 2015. În atac au fost răniţi 413 oameni.

La şapte luni de la crearea operei, în ianuarie 2019, aceasta a fost furată.

Reprezentanţii sălii de spectacole au scris atunci că le-a fost sustras acest omagiu adus victimelor în spaţiul în care a avut loc agresiunea.

Uşa de fier a fost găsită într-o fermă din Italia, în vara anului 2020.

Lucrările lui Banksy sunt vândute deseori pentru milioane de euro şi astfel devin ţinta unor furturi, fie că este vorba de desene pe pereţi sau pe diverse obiecte.