Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Pablo Picasso – Arta ca un jurnal personal
dora maar, pablo picasso, dans un fauteuil en tronc d'olivier

Pablo Picasso – Arta ca un jurnal personal

Moștenirea lui Pablo Picasso continuă, după jumătate de secol de la moartea lui, să emoționeze și să inspire artiști și iubitori de artă din întreaga lume. El a fost „artistul rezident al secolului XX”, ochiul său idiosincratic reflectând turbulențele, traumele, visele și viziunile vremurilor sale în imagini uimitoare, sfidând convențiile.

Despre lucrările pe care le-a lăsat, din toate perioadele sale artistice, Picasso spunea: „Sunt create cu anumite intenții de moment, sunt precum memoriile pe care cineva le scrie într-un caiet”.

El și-a pictat și sculptat iubitele, soțiile, dar și copiii, arta sa fiind determinată de dragoste. Fiecare femeie din viața lui a reprezentat un laitmotiv în creație. Pe măsură ce femeile din viața lui se schimbau, totul se schimba – inclusiv casa și cercul de prieteni – , așa cum aprecia istoricul de artă John Richardson, biograf și apropiat al lui Picasso.

maya portret, picasso, sothebys

„Fillette au bateau (Maya)”, portret realizat de Picasso vândut anul acesta la Sotheby’s pentru £18 milioane

La scurt timp după moartea lui, Maurice Rheims, licitator și istoric de artă, a anunțat că a verificat toate imobilele deținute de Pablo Picasso și că a făcut o descoperire uluitoare. A evaluat tot ce exista în casele pe care le deținea – peste tot se aflau lucrări de artă, sculpturi despre care specialiștii și publicul nu aveau cunoștință.

„Era ceva de neimaginat”, spunea Paul Lombard, avocatul lui Picasso și colecționar de artă, într-un scurtmetraj documentar realizat de Sothebys.

Inventarul a cuprins câteva zeci de mii de opere realizate în toate tehnicile, o adevărată călătorie în timp. Astfel, în muzee și pe piața de artă au început să apară tot mai multe lucrări Pablo Picasso.

guernica, reina sofia

Anterior inventarului, era estimat că Picasso a produs de-a lungul vieții cel puțin 14.000 de picturi și desene, 100.000 de printuri, 24.000 de ilustrații de carte și 300 de modele și sculpturi.

Pablo Picasso, simpatizant al stângiștilor, este cel care a creat simbolul porumbelului, celebrul porumbel al păcii, pentru Congresul Mondial al Păcii de la Paris din 1948, condus de comuniști.

Anul Picasso

Comunitatea artistică mondială pregătește comemorarea în 2023 prin evenimente diverse – expoziții retrospective, dezbateri și conferințe.

Patruzeci și două de evenimente vor fi organizate de 38 de instituții internaționale, în perioada 2023 – 2024, sub patronajul președintelui francez Emmanuel Macron și a lui Bernard Picasso, nepotul artistului.

Muzeul de Artă Recentă din București va reprezenta România între acestea.

Aproximativ 100 de lucrări semnate de Pablo Picasso și de artiști români influențați de maestrul spaniol se vor regăsi în expoziția „Efectul Picasso”, deschisă la MARe în perioada 25 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024.

Pablo Ruiz Picasso s-a născut pe 25 octombrie 1881, în Málaga, capitala provinciei spaniole Andaluzia. El a murit pe 8 aprilie 1973, la Mougins (Franța).

Citiți și portretul „Pablo Picasso, artistul-capodoperă”.

Fotografie principală: portret Pablo Picasso realizat de Dora Maar (c) Artcurial