Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mobilizare din partea a 38 de instituții majore ale lumii pentru a marca 50 de ani de la moartea lui Picasso
guernica, reina sofia

Mobilizare din partea a 38 de instituții majore ale lumii pentru a marca 50 de ani de la moartea lui Picasso

De la Prado la Centrul Pompidou, trecând pe la Met din New York, 42 ​​de expoziții vor fi organizate în întreaga lume pentru a marca 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso, o „mobilizare fără precedent” pentru „cel mai faimos artist al artei moderne”, potrivit autorităților din Madrid și Paris.

Pregătit timp de 18 luni de Franța și Spania, „Anul Picasso” va mobiliza „38 de instituții majore din Europa și Statele Unite”, a anunțat ministrul spaniol al Culturii, Miquel Iceta, prin lansarea evenimentelor la Museo Reina Sofia din Madrid.

Conferințe, dezbateri despre Picasso și opera sa

Aceste expoziții vor arăta „toate fațetele” artistului spaniol, născut în 1881 la Malaga (sudul Spaniei) și decedat în 1973 la Mougins (sud-estul Franței), cu o serie de conferințe și dezbateri despre pictor și opera sa, a adăugat omologul său francez, Rima Abdul Malak.

Evenimentele vor începe pe 23 septembrie 2022, la Fundația Mapfre din Madrid, cu expoziția „Julio González, Pablo Picasso y la desmaterialización de la escultura/ Julio González, Pablo Picasso și dematerializarea sculpturii”. Se vor încheia în aprilie 2024, la Petit Palais din Paris, cu o retrospectivă despre „Parisul modernilor” (1905-1925).

Relația pictorului și sculptorului spaniol cu femeile va fi abordată în special într-o expoziție planificată la Muzeul Brooklyn (New York) în vara anului 2023.

Comemorare Picasso, la București

În total, evenimentele dedicate lui Picasso, descris de ministrul francez drept „cel mai faimos și emblematic artist al artei moderne”, vor avea loc în principal în Spania, Franța și Statele Unite, dar și în Germania, Elveția, România și Belgia.

România va găzdui un eveniment, potrivit La Moncloa. Acesta va avea loc la Muzeul de Artă Recentă (MARe), în perioada 26 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024, și va fi intitulat „The Picasso effect”. Mai multe detalii urmează să fie anunțate.

Printre instituțiile implicate se numără Muzeul Metropolitan de Artă (Met) din New York, Muzeul Prado din Madrid, Muzeul Guggenheim din Bilbao, Centrul Pompidou din Paris, Fundația Beyeler din Basel și Muzeele Picasso din Barcelona și Paris.