Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Paleis Het Loo, extins cu un muzeu subteran
paleis het loo credit kaan architecten

Paleis Het Loo, extins cu un muzeu subteran

Paleis Het Loo, construit în 1686, în apropierea orașului olandez Apeldoorn, a fost extins cu spații pentru expoziții temporare și permanente, iar acestea vor fi inaugurate pe 21 aprilie 2023.

Extensia modernă, proiectată de KAAN Architecten, are o suprafață de 5.000 de metri pătrați. Noile spații sunt amplasate, în mod ingenios, sub curtea palatului istoric, care a fost cândva casa regelui Willem III și a reginei Maria II.

Noua anexă a Paleis Het Loo se află chiar în fața clădirii palatului existent, construită sub marea curte pentru a se asigura că imaginea palatului rămâne aceeași ca atunci când a fost construit. Proiectată de arhitectul olandez Dikkie Scipio de la KAAN Architecten, noua extindere va găzdui o colecție permanentă și expoziții temporare tematice.

Conceptul de monarhie, explorat din diferite perspective

Expoziția permanentă este dedicată istoriei Casei Oranje-Nassau (familia regală olandeză) și despre rolul acesteia în Țările de Jos, în Europa și în afara ei. Există și spații expoziționale de mari dimensiuni care vor explora conceptul de monarhie din diferite perspective, cum ar fi educația (cum este educat cineva pentru a deveni monarh și cum s-a schimbat acest lucru de-a lungul timpului) și viața privată (când viața cuiva este publică).

„Deschiderea muzeului oferă lumii ceva cu totul nou. Acum, Paleis Het Loo aduce un plus de relevanță și un înțeles nou și diferit pentru istoria și conceptul de monarhie. În calitate de instituție națională independentă, explorăm toate fețele și conotațiile cuvântului regalitate pentru toate societățile și oamenii din toate mediile. Extinderea subterană reunește designul contemporan și istoria cu respectarea palatului din secolul al XVII-lea ca piesă unică de colecție”, spune Michel van Maarseveen, director general al Paleis Het Loo.

Paleis Het Loo, fost palat de vară pentru monarhi, devenit muzeu

Paleis Het Loo a fost construit ca palat de vară pentru Willem și soția sa, Maria Stuart, cu puțin timp înainte ca ei să devină șefi de stat ai Angliei, Irlandei și Scoției și ai Olandei. Palatul a rămas o casă pentru familia regală olandeză până în anii 1970. Începând cu 1984, a fost un muzeu național independent. În aprilie 2022, a fost redeschis, după patru ani de lucrări de restaurare și conservare pentru a aduce clădirea din secolul al XVII-lea la cele mai înalte standarde posibile de sustenabilitate și siguranță.

Istoria Casei de Orania este strâns împletită cu istoria Europei și mai departe, ceea ce conferă palatului și muzeului de astăzi o relevanță internațională continuă. Odată cu deschiderea muzeului, în luna aprilie a acestui an, Paleis Het Loo aduce o nouă abordare critică, contemporană și cuprinzătoare a misiunii regalității.

Paleis Het Loo este primul muzeu din lume care explorează „monarhia” în timp ce o familie regală conduce țara în care se află.