Paris 1949, în fotografiile lui Robert Frank
Reputatul fotograf elvețiano-american Robert Frank (1924 – 2019) a surprins Parisul postbelic în zeci de ipostaze, iar o parte dintre acestea au ajuns acum în patrimoniul Muzeului de Arte Frumoase din Boston.
Unele dintre ele oferă scene de stradă, cum ar fi copii care privesc un artist de stradă orb și un car „de circ”. Deși Frank este cunoscut în primul rând pentru cartea sa „The Americans” (1958), care surprinde societatea americană postbelică, fotografiile de la muzeul din Boston au fost realizate în 1949, când el s-a întors în Europa după ce locuise doi ani în New York.
Instituția a anunțat că deține 38 de fotografii ale lui Frank, 34 fiind donate de June Leaf and Robert Frank Foundation, iar patru, cumpărate cu ajutorul unor fonduri donate.
Acestea sunt în prezent expuse sub titlul „Robert Frank: Mary’s Book” la MFA Boston, până la 22 iunie 2025. Expoziția evocă un album personal de fotografii și texte pe care Frank l-a realizat pentru prima lui soție, Mary Lockspeiser.
Creată în 1949, această carte unicat, realizată manual, reprezintă un moment formativ în cariera lui Frank, când acesta a experimentat juxtapunerea imaginilor și a textului. Șaptezeci și patru de fotografii mici și inscripțiile care le însoțesc dezvăluie aprecierea lui Frank pentru rezonanța poetică a obiectelor și spațiilor. Multe dintre fotografii sunt lipsite de oameni, deși o prezență umană se simte pretutindeni, cum ar fi paginile în care Frank meditează la scaunele și străzile Parisului, cu mesaje intercalate pentru Mary. Cartea este o reflecție asupra contemplației solitare care se citește drept un poem liric și o secvență fotografică personală convingătoare.
O altă expoziție cu lucrări ale lui Robert Frank, intitulată „Robert Frank’s Scrapbook Footage”, centrată pe imagini cu familia, prietenii și călătoriile lui din 1970 până în 2006, este găzduită de Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York până în primăvara anului 2025.
Credit foto: MFA Boston