Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pasteluri şi cerneluri: Versailles expune cele mai frumoase achiziţii de desene
„La Tête de l’Amour de la Vertu” de François Lemoyne

Pasteluri şi cerneluri: Versailles expune cele mai frumoase achiziţii de desene

Castelul Versailles prezintă până la 3 octombrie o selecţie de opere care s-au alăturat colecţiilor în ultimii 20 de ani. O veritabilă școală pentru peisagişti, tineri arhitecţi în devenire şi aspiranţi ai desenului.

Această comoară de foi rare şi opere fragile include cele mai frumoase achiziţii recente în expoziţia Dessins pour Versailles, Vingt ans d’acquisitions”. De la fastul regal la schimbări palatine perpetue, aproape patru secole sunt aici la întâlnirea cu publicul contemporan.

Instalată în fostele apartamente deținute de Madame de Maintenon, în mijlocul a ceea ce au fost numite în zilele noastre sălile Empire, expoziţia pune în valoare cele mai frumoase piese care au fost incluse în colecția de artă grafică de la începutul anilor 2000. Data nu a fost aleasă la întâmplare: ea corespunde primei numiri în fruntea colecţiei a unui curator dedicat.

Cu o serie de desene minunate pregătitoare pentru decoraţiunile palatului, „inima” expoziţiei îi atrage pe spectatori în descoperirea castelului în proces de metamorfozare.

Miracol al preciziei şi voluptăţii, studiul „La Tête de l’Amour de la Vertu” de François Lemoyne (1688-1737) – frontispiciu al expoziţiei -, este aşezat la marginea unei săli. Este un pastel mic, în trei creioane, realizat către 1733 pentru plafonul apoteotic al Salonului lui Hercule. Un studiu de Horace Vernet (1789-1863) pentru „Bataille d’Isly” este expus în sala Maroc, acolo unde parcursul este închis de un pastel bulversant de Lucien Lévy-Dhurmer (1865-1953).

Unele desene dezvăluie unghiuri inovatoare asupra Castelului Versailles, precum „Vue de l’Orangerie” de Charles Jouas (1866-1942), realizat în stilou către 1910.

Cabinetul de artă grafică

Mai mult de 30.000 de opere din secolele XVI-XX compun colecţia: 28.000 de tipărituri, în jur de 1.500 de desene, 350 de manuscrise şi aproximativ 100 de pasteluri. Considerată o sursă valoroasă pentru cercetare şi cunoaşterea istoriei palatului, aceasta se bazează pe trei axe majore: reprezentări ale castelului, desene pregătitoare pentru decoraţiuni, arhitecturale sau pictate, portret şi alegorie.

Foto credit: chateauversailles.fr