Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Paul Neagu și arhitectura, expoziție la Londra
paul neagu si arhitectura

Paul Neagu și arhitectura, expoziție la Londra

Expoziția „arch-NEAGU: Paul Neagu și arhitectura”, care pune în lumină incursiunile artistului Paul Neagu în domeniul arhitecturii, va fi vernisată în seara de 25 iunie, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra. În 28 iunie, tot la sediul ICR Londra, va avea loc și o dezbatere dedicată operei lui Paul Neagu.

Curatorul expoziției este arhitecta Anca Mihalache. Invitatul special al vernisajului este Hugh Pearman, teoretician al arhitecturii și actualul președinte al 20th Century Society, care va vorbi despre frapantele „eseuri arhitecturale” ale lui Neagu în prezentarea „Paul Neagu: definirea spațiului/ Paul Neagu: Defining Space”. Pearman l-a cunoscut pe Paul Neagu în anii 1970 și a scris despre el în Building Design și The Sunday Times.

În ultimii ani, artistul româno-britanic Paul Neagu a fost adus în atenția publicului internațional prin intermediul unor evenimente de mare amploare precum o expozitie deschisa la MAMCO, la Geneva, în martie 2024, o retrospectivă deschisă în 2021 la Kunstmuseum Liechtenstein (KML) din Vaduz, itinerată apoi, în 2022, la Neue Galerie Graz și, în 2023, la Muzeul Național de Artă Timișoara, eveniment desfășurat sub egida Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
În 2019, Tate Modern l-a inclus pe Paul Neagu în expoziția de grup intitulată „Performer & Participant”, expoziție care a putut fi vizitată mai bine de trei ani și în care au mai fost prezenți artiști precum Lygia Clark și Helio Oiticica.
În 2015, Henry Moore Institute din Leeds, cu sprijinul ICR Londra si TPNE(UK), a organizat expoziția retrospectivă de mari dimensiuni intitulată „Paul Neagu: Palpable Sculpture”. Două dintre lucrările de artă publică ale lui Paul Neagu sunt instalate în Marea Britanie: „Starhead”, în parcul de sculptură Milton Keynes de lângă Londra, și „Edgerunner”, instalată cu sprijinul ICR Londra în cadrul Olimpiadei Culturale (2012), în parcul Owens Field din cartierul londonez Angel.

În timpul programului Timișoara 2023 a fost lansată „Monografia Paul Neagu / Paul Neagu – The Monograph”, editată de Magda Radu și Georg Schöllhammer. Cei doi editori vor dialoga despre această publicație, în 28 iunie 2024, tot la sediul ICR Londra. Monografia include 11 eseuri semnate de importanți critici și istorici de artă, atingând multiple aspecte ale operei artistului, excluzând însă incursiunile sale în arhitectură. Astfel, expoziția care se va deschide la Londra va aduce în atenția publicului material original.

Expoziția din capitala britanică poate fi vizitată în perioada 26 iunie – 7 iulie, de luni pâna duminică, între orele 11:00 și 17:00, la Galeria „Constantin Brâncuși” a Institutului Cultural Român de la Londra.

Despre Paul Neagu

Paul Neagu (1938, București – 2004, Londra) a fost un sculptor, pictor, performer, profesor și poet româno-britanic. Neagu a contribuit definitoriu la dezvoltarea artei conceptuale în Marea Britanie și, după 1990, și în România. În calitate de profesor, activitatea lui a avut un mare impact asupra unora dintre cei mai importanți sculptori britanici precum Tony Cragg, Antony Gormley și Anish Kapoor.

Paul Neagu a copilărit la Timișoara și a absolvit, în 1963, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. În 1969, a călătorit pentru prima data în Marea Britanie, la invitația galeristului și impresarului Richard Demarco. În primăvara anului următor, artistul a părăsit România, călătorind la Paris și Edinburgh pentru a se stabili, în 1971, la Londra.

În 1972, a fondat Generative Art Group, grup din care făcea parte alături de alți patru membri fictivi, fiecare dintre aceștia reprezentând diferite aspecte ale personalității sale artistice: poetul, filosoful, pictorul și designerul.

Arta lui Paul Neagu se exprimă prin obiect, sculptură, performance, desen, în angrenaje inventive de medii artistice și direcții tematice care se ramifică în timp. Artistul a căutat mereu să creeze un limbaj vizual cu o putere de comunicare universală. Printre subiectele alese de el se numără „Antropocosmos”, „Stațiile catalitice”, care includ „Hyphen”, un concept complex, cât și performance-urile „Blind Bite”, „Horizontal Rain” și „Going Tornado”.