Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pavilionul marocan de la Veneția, modificat într-o „decizie de ultimă oră”
bienala de arta, pavilion central

Pavilionul marocan de la Veneția, modificat într-o „decizie de ultimă oră”

Ministerul marocan al Culturii a anunțat, cu trei luni înainte de debutul celei de-a 60-a ediții a Bienalei de Artă de la Veneția, că renunță la artiștii și curatorul aleși inițial pentru a reprezenta țara în primul pavilion național.

Mahi Binebine, curatorul pavilionului, a fost anunțat de un oficial al ministerului marocan că el și artiștii Safaa Erruas, Majida Khattari și Fatiha Zemmouri nu vor mai fi implicați în prezentare, a relatat Le Monde Afrique. El a subliniat că oficialul ministerului nu a oferit o justificare pentru „decizia de ultim moment” de a-l înlocui cu istoricul de artă și curatorul independent Mouna Mekouar.

Binebine a declarat pentru Le Monde Afrique că a cheltuit câteva zeci de mii de euro pentru a se asigura că proiectul e finalizat în trei luni și că era pe punctul de a trimite imaginile cu operele de artă către Bienală până la termenul limită de 11 ianuarie. Potrivit declarațiilor, el și artiștii au călătorit la Veneția în septembrie pentru a vizita pavilionul în vederea pregătirii evenimentului și s-au întâlnit chiar cu directorul bienalei de anul acesta, Adriano Pedrosa. În lunile care au trecut de atunci, au fost în contact cu Ministerul în legătură cu rambursarea și cu finanțarea promisă pentru pregătiri suplimentare.

Safaa Erruas, artistă stabilită în Tetouan, a explicat pentru aceeași publicație că situația este „un coșmar”, explicând că a închiriat un al doilea atelier și a colaborat cu zeci de artiști pentru a construi instalația de 13 metri lungime care urma să debuteze la Veneția. „Cum poate o instituție care ar trebui să ajute și să promoveze artiștii să nu-i respecte în asemenea măsură?”, a spus ea.

Într-o postare pe Instagram, Binebine și artiștii au spus că le urează „tot succesul din lume” înlocuitorilor lor.

Următoarea ediție a Bienalei de Artă de la Veneția va avea loc între 20 aprilie și 24 noiembrie. Expoziția principală, care este curatoriată de Pedrosa separat de pavilioane, are tema „Foreigners Everywhere”, explorând conceptul unei lumi fără frontiere.

Maroc debutează anul acesta la Bienala de la Veneția, alături de Benin, care nu a mai avut vreodată un pavilion acolo.