Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Pavilionul României de la Veneția, posibil să fie închis în 2026
pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția, inovații uitate, 2023

Pavilionul României de la Veneția, posibil să fie închis în 2026

Pavilionul României de la Veneția, unde sunt expuse anual proiecte de artă și arhitectură cuprinse în programul Bienalei, este posibil să fie închis în 2026, pentru finalizarea lucrărilor de renovare administrate de Ministerul Afacerilor Externe.

Organizatorii expoziției românești la Bienala de la Veneția sunt Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român și Ministerul Afacerilor Externe.

Andrei Novac, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a subliniat în 17 februarie, la evenimentul de prezentare a proiectului câștigător pentru anul acesta, necesitatea finalizării lucrărilor de reparații la pavilionul național, inaugurat în 1938, în urma unor demersuri făcute de Nicolae Iorga, membru al Guvernului de la acea vreme.
În urmă cu doi ani, în același context, era anunțat că spațiul va fi renovat. Aceste lucrări au fost demarate, însă parțial, iar pentru finalizarea lor conformă este nevoie, spune Novac, de închiderea pavilionului cel puțin jumătate de an.

Lucrările, estimat să fie finalizate în jumătate de an

România participă anual la Bienala de la Veneția, alternativ, cu proiecte de artă și arhitectură. În viziunea reprezentantului MAE, „pauza s-ar impune în 2026”.
Acest lucru nu înseamnă că țara noastră nu va mai participa la eveniment, ci urmează să fie căutate variante de colaborare.

„MAE este angrenat și determinat să rezolve această problemă, de a aduce acest pavilion la standardele anului 2025, doar că va fi foarte complicat din perspectiva organizării. Este foarte greu să avem participare în fiecare an în pavilion și să reușim să realizăm toate acele lucrări de care mai este nevoie – ventilație, luminator etc. Va trebui să găsim o soluție și să facem o pauză într-unul dintre ani. Cred că pauza s-ar impune la anul, astfel încât să terminăm aceste lucrări”, a declarat Novac.

Lucrările au fost aprobate integral, nu au fost finalizate, între timp au fost niște restricții bugetare și procedura de aprobare a lor a fost nevoie să fie reluată, a explicat secretarul de stat. „Vom găsi o soluție pentru anul 2026 și vom reuși să terminăm în prima jumătate a anului viitor aceste lucrări, astfel încât din 2027 Pavilionul României să fie racordat la cerințele din piața culturală”.

Attila Kim, comisarul participării României la Bienala de Arhitectură, s-a exprimat ca fiind de acord, lucrările de renovare fiind mult timp în asteptare.

În prezent, proiectele românești de artă și arhitectură sunt prezentate în Pavilionul României din Giardini și la Noua Galerie ICRCU (Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă din Veneția).

„Human Scale” reprezintă România la Bienala de Arhitectură 2025

Bienala de Artă și Bienala de Arhitectură de la Veneția sunt cele mai importante și mai vizitate expoziții din lume dedicate acestor domenii.

Anul acesta, la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, care are loc în perioada 10 mai – 23 noiembrie, vor avea expoziții în pavilioane naționale 66 de state și teritorii.
Tema ediției este „Intelligens. Natural. Artificial. Collective”, curatoriată de arhitectul și inginerul Carlo Ratti, care își dorește astfel să conecteze discipline precum arta, ingineria, biologia, știința datelor și designul urban.

România este reprezentată de „Human Scale”, realizat de Vlad Nancă, Ioana Chifu, Onar Stănescu (Muromuro Studio). Curator este Cosmina Goagea, iar echipa este alcătuită din Corina Bucea, Ana Ciobanu, Vlad Tăușance, Otilia Fiastru, Suzana Vasilescu, Bucharest.studio.

Foto: cadru din expoziția „Acum – Aici – Acolo”, care a reprezentat România în Pavilionul Național la Bienala din 2023 (c) curatorial

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.