Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Peisaje din Sinemorets „ca o meditaţie” semnate de pictori din grupurile Prolog şi Noima, expuse la Galeria Romană/ galerie foto
expozitie sinemorets galeria romana

Peisaje din Sinemorets „ca o meditaţie” semnate de pictori din grupurile Prolog şi Noima, expuse la Galeria Romană/ galerie foto

Ion Grigorescu, Horea Paştina, Dan Mohanu, Mihai Sîrbulescu, George Hristea, între artiştii participanţi la tabăra de creaţie Sinemorets 2023, au vernisat, la Galeria Romană, o expoziţie care prezintă operele create în localitatea de la Marea Neagră.

sinemorets

Foto credit: Expoziţia „Sinemorets 2023”, curatorial.ro

Sinemorets este o localitatea aşezată într-un parc natural, acolo unde rîul Veleka desparte Muntele Stradja de Marea Neagră, aşa cum spune Georgi Voynov, organizatorul taberei de creaţie.

Cincisprezece artişti români din două generaţii s-au întâlnit în perioada 28 mai – 11 iunie 2023 la Sinemorets, Bulgaria. Alături de ei, au fost şi zece artişti francezi.

expozitie sinemorets1 galeria romana

Foto credit: Expoziţie „Sinemorets 2023”, Galeria Romană, curatorial.ro

„Pictorii au folosit tehnici şi materiale diverse, unii au lucrat direct pe pânză, fără schiţă pregătitoare, alţii au folosit desenul în natură ca o linie direcţională către pânza finală”, a explicat Voynov.

horea pastina sinemorets

Foto credit: Expoziţia „Sinemorets 2023”, Galeria Romană, curatorial.ro

Ion Grigorescu a pictat o pânză uriaşă, un proiect pe linia mitului orfeic. Lucrarea a fost începută la Bucureşti şi terminată în Sinemorets, redând secvenţele poveştii mitologice şi care se termină cu un imn orfeic profetic. „Orpheus and Eurydice”, ulei şi acrilic pe pânză, a fost creată pe 170 x 1000 cm.

orpheus and eurydice ion grigorescu

„Orpheus and Eurydice”, Ion Grigorescu, expoziţia „Sinemorets 2023”, curatorial.ro

„S-au creat lucruri minunate în cele două sesiuni ale taberei de creaţie. Privind lucrările, cred că a fost o tabără reuşită”, a spus la vernisaj Georgi Voynov.

orpheus and eurydice2

„Orpheus and Eurydice”, Ion Grigorescu, expoziţia „Sinemorets 2023”, Galeria Romană, curatorial.ro

„Un fel de meditaţie asupra locului”

„Lucrările şi Petraşcu şi Ştefan Popescu ar putea sta foarte bine şi lângă fotografii. Ar fi o lecţie şi pentru fotografi şi pentru pictori”, a spus Ion Grigorescu la vernisaj.

Dan Mohanu: „Locul este într-adevăr extraordinar, acolo e un mic paradis, cu păsări şi flori, târâtoare, insecte, de asta sunt şi cucuvele, e un univers fantastic la Sinemorets. Lucrul frumos este că eu am senzaţia că văd anumite lucrări pentru prima dată. E şi lumina, şi apropierea faţă de acestea, dar şi faptul că se reunesc două grupuri care nu s-au văzut între ele şi stau foarte bine unele lângă altele. E ceva foarte diferit faţă de experienţele pe care de obicei le aveau cei care se instalau în natură şi veneau cu mapa plină, cu lucrări făcute în natură. Aici e cu totul altceva, este un fel de meditaţie asupra locului, care este foarte diferită de la un grup la altul, de la un pastis la altul, şi la un moment dat, dacă mă gândesc la ce face Horea (Paştina, n.r), pur şi simplu este o desprindere totală, o intrare în mitologie în acelaşi timp. Arată foarte bine expoziţia, este geniul lui Ionică (Grigorescu, n.r), care face din orice expoziţie un lucru dinamic şi extrem de frumos, vezi lucrurile într-o altă lumină”.

dan mohanu sinemorets

Dan Mohanu, „The Memory of the place”, expoziţia „Sinemorets 2023”, Galeria Romană, curatorial.ro

Ovidiu Ungureanu, artist fotograf, a fost cel care a imortalizat lucrările artiştilor incluse în catalogul „Pictori români în Sinemorets 2023”.

Programul galeriei: luni – vineri: 10:00 – 18:00, sâmbătă: 10:00 – 15:00.