Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pete Doherty, considerat băiatul rău al rockului britanic, își expune arta la Berlin
pete doherty i am a stranger in my own skin collage

Pete Doherty, considerat băiatul rău al rockului britanic, își expune arta la Berlin

Artistul englez Pete Doherty, cunoscut ca lider al trupelor The Libertines și Babyshambles și considerat băiatul rău al rockului britanic, expune până la finalul acestui an o serie de lucrări, în mare parte colaje, la Janine Bean Gallery din Berlin.

Noua lui expoziție, intitulată „Contain yourself (seriously)” și semnată Peter Doherty, este menită să ofere vizitatorului o imagine asupra vieții creative a muzicianului, astfel că, pe lângă colajele lui sunt expuse diverse obiecte și texte scrise la mașină, însoțite de lecturi înregistrate, toate formând o instalație.

În expoziție este inclus și tabloul „Union Jack”, unul dintre cele pe care Doherty le-a realizat folosindu-se de propriul sânge – aplicat pe pânză cu o seringă. El a numit această tehnică „împroșcare arterială”.

peter doherty union jack

„Doherty a folosit sângele ca instrument stilistic”, a scris Christian Martinez Schwabbauer în textul pentru galerie, „nu ca să șocheze, ci pentru că îl vede ca simbol al sacrificiului de sine al artistului care dă tot ce are vieții, muzicii și tablourilor lui”, citează artnet.com.

Doherty, de 15 ani în galerii europene

Pete Doherty (n. 1979) își expune public creațiile începând cu 2007, când cariera lui era pe culmi. Atunci a avut prima expoziție solo, la Bankrobber Gallery din Londra.

În 2012, „Ladylike”, un portret pe care el l-a realizat în colaborare cu Amy Winehouse, care o înfățișează pe cântăreață și pentru care a fost folosit sânge al ei, a fost vândut în licitație pentru 35.000 de lire sterline. Lucrarea era evaluată la cel mult 80.000 de lire sterline.

O altă expoziție cu astfel de tablouri a fost deschisă la Galerie Chappe din Paris în 2008 și a stârnit proteste, Doherty fiind acuzat că face să pară atractiv consumul de droguri prin folosirea acelor pentru a produce lucrările.

„Contain yourself (seriously)” va fi deschisă până pe 31 decembrie 2022.

Credit foto: Janine Bean Gallery