Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi de Gheorghe Petrașcu și Felix Aftene, cele mai mari adjudecări în ultima licitație Alis din acest sezon
gheorghe petrascu, artistul si sotia

Picturi de Gheorghe Petrașcu și Felix Aftene, cele mai mari adjudecări în ultima licitație Alis din acest sezon

Picturi de Gheorghe Petrașcu și Felix Aftene au obținut cele mai mari adjudecări în ultima licitație Alis din acest sezon, care a avut loc pe 31 iulie.

„La iarbă verde (artistul și soția)”, ulei pe carton de Gheorghe Petrașcu (1872 – 1949), a fost adjudecat în ultima licitație de pictură și grafică a casei Alis din acest sezon contra sumei de 37.000 de lei, care reprezenta și prețul de pornire al vânzării.

Douăzeci și șase de lucrări de pictură și grafică, dintre cele 48 scoase la vânzare, au fost adjudecate.

Iosif Steurer, Marcel Chirnoagă, Marcel Iancu, Gheorghe Simotta, Dan Băjenaru, Eugenia Atanasiu Filotti, Petre Bulgăraș și M.H. Maxy se numără între artiștii ale căror lucrări și-au găsit cumpărători.

Picturii lui Gheorghe Petrașcu i-a urmat, ca preț de pornire – 17.500 de lei -, „Cavalerul și Domnița”, ulei pe pânză de Georgeta Năpăruș (1930 – 1997). Pictura a rămas nevândută.

„Natură statică cu chitară”, ulei pe carton de Henri H.Catargi (1894 – 1976), a fost al doilea cel mai valoros lot. Lucrarea a fost vândută pornind de la 7.500 de lei, iar acesta a fost și prețul obținut. „Pe șantier” (1945), ulei pe carton de M.H. Maxy (1895 – 1971), vândut de la 4.000 de lei, a obținut 5.500 de lei.

Același preț de pornire l-a primit și „În grădină”, ulei pe pânză de Alexandru Istrati (1915 – 1991), iar tabloul a fost adjudecat contra aceleiași sume.

Artiști în viață

Cât privește licitația cu lucrări ale artiștilor în viață, programată în aceeași zi, ea a fost condusă de o pictură semnată Felix Aftene (n. 1972) – „Focul lui Prometeu” (2020), acrilic pe pânză. Ea a fost vândută pentru 5.000 de lei.

focul lui prometeu, felix aftene

Între cele 11 loturi cuprinse în această vânzare se regăseau lucrări de Dumitru Macovei, Petre Velicu și Florin Șuțu.

Printre cele cinci loturi adjudecate s-a aflat „Case la Balcic”, ulei pe pânză de Dumitru Macovei (n.1953), vândut pentru de 4.000 de lei.

Următoarea licitație a casei Alis va avea loc pe 11 septembrie, când va fi deschis noul sezon.