Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi de Katona György, expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
katona györgy

Picturi de Katona György, expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

O expoziție cu lucrări de pictură realizate de artistul Katona György va fi deschisă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca pe 29 iunie.

„Lumea care trece – Múló Világ (pictură)” va putea fi vizitată până pe 17 iulie.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 29 iunie, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența familiei artistului.

Florin Gherasim, muzeograf, este curatorul expoziției.

Cine este Katona György

Katona György s-a născut la Oradea, în anul 1960, și a copilărit în comuna Sărmășag din Sălaj, unde familia sa avea rădăcini de mai multe generații. La Cluj-Napoca a absolvit  Liceul de Artă și Institutul „Ion Andreescu”, secția pictură, promoția 1984, integrându-se apoi vieții artistice din Ardeal, iar prima expoziție personală a avut-o în anul 1988, la Oradea.

În 1989, a plecat cu familia în Ungaria, unde s-a stabilit. Pentru o lungă perioadă a fost profesor de educație plastică la Colegiul Reformat din orașul Pápa (aproape de Győr). A decedat la 4 decembrie 2021.

Expoziția de la Cluj-Napoca reprezintă împlinirea unei dorințe exprimate de artist, proiect despre care a apucat să afle că va fi realizat, după cum transmit reprezentanții instituției.

De-a lungul unei prodigioase activități creative, Katona György a participat la numeroase expoziții de grup, dar a avut și expoziții personale în Ungaria, România, Olanda, Slovacia, Germania și Belgia.

A realizat trei lucrări de artă monumentală, amplasate în spații publice din Ungaria: Memorialul Holocaustului (bronz, bazalt), la Bakonyszentlászló; Memorialul Mileniului (stejar), la Csót; Poveste (secco), la Csót.

Temele creației lui dezvăluie un artist versatil. A participat la tabere de creație, iar atelierul său a fost un laborator de experimente tehnice – căutări în ulei pe pânză și carton, acril și o multitudine de abordări în tehnică mixtă.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 iunie – 17 iulie 2022, în intervalul orar 10:00 – 17:00, de miercuri până duminică inclusiv.