Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi de Roland Pangrati, la Muzeul Național al Țăranului Român
pangrati

Picturi de Roland Pangrati, la Muzeul Național al Țăranului Român

Artistul Roland Pangrati va expune în Sala „Irina Nicolau” a Muzeului Național al Țăranului Român o serie de lucrări sub titlul „The Moon Glows the Same”.

Expoziția de pictură, deschisă în perioada 9 – 19 iunie 2022, oglindește preocupările artistului în explorarea legăturii dintre oameni și natură, dintre corpuri și Pământ, precum și cercetările lui influențate de filosofia și arta Orientului Îndepărtat, explică cei doi curatori, Cristina Simion și Mircea Tancău.

Titlul expoziției este inspirat de un haiku al poetului japonez Basho: „The Moon glows the same. It is the drifting cloud forms (that) make it seem to change / Luna luminează la fel. Doar formele norilor trecători Creează impresia schimbării”.

Picturile monumentale şi cele de mici dimensiuni ale lui Pangrati sunt o imagine a Pământului lipsit de viață, supraviețuind oricărei exploatări sau schimbări determinate de om. Lumea creată de Pangrati nu este o alegorie a unei planete în care omul este absent, spun curatorii, ci metafora puterii vindecătoare a naturii și a nevoii omenirii de a-și readapta relația cu Universul.

„Viziunea artistică a lui Pangrati, dezvoltată și rotunjită de ani și care a primit numeroase premii și recunoașteri, în special în Orientul Îndepărtat (Japonia, Coreea), ilustrează alegoria unei lumi eliberate de presiuni și de limitările inerente unei societăți dirijate de tehnologie”, mai explică Simion și Tancău. „Stilul său, la granița dintre figurativ și abstract, influențat de viziunile integratoare orientale asupra lumii și de tehnicile acestora, poate fi văzut și ca o punte între două moduri de viață și valori societale foarte diferite”.

Picturile sunt acril, aur, argint și cupru pe hârtie, montate pe panouri de lemn stratificat; grafica este executată cu pigmenți minerali naturali și gofun pe hârtie japoneză washi, pe panouri de lemn stratificat.

Cine este Roland Pangrati

Roland Pangrati este absolvent al Universității de Artă din Bucuresti (Facultatea de Arte Decorative și Design), licențiat în Arte Plastice și Decorative în anul 1999. În perioada 2018 – 2020, a vizitat de patru ori Japonia, unde a studiat tehnicile de pictură tradiţională japoneză, cu pigmenți minerali naturali pe hârtie japoneză, pe care le-a combinat cu tehnici moderne de lucru, caracteristice artei contemporane. În 2019 și 2021, a realizat două expoziții personale în Japonia (Tokio, Galeria Floraison), iar în noiembrie 2021 a fost invitat să expună la Festivalul de Artă Seonagnam Art Fair din Coreea de Sud, unde a fost selectat între primii zece artişti expozanți.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 19 iunie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.