Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Piese din patrimoniul Peleș și MNIR, expuse în Anglia
portretul reginei maria peles

Piese din patrimoniul Peleș și MNIR, expuse în Anglia

Două piese din patrimoniul Muzeului Național Peleș și al Muzeului Național de Istorie a României vor fi expuse la Gainsborough’s House Museum din Anglia, în perioada 23 martie – 23 iunie, într-o prezentare a unuia dintre cei mai importanți portretiști ai primei jumătăți a secolului al XX-lea.

Obiectele de artă sunt incluse expoziției „Philip de László: Master of Elegance”, curatoriată de De Laszlo Archive Trust.

În aceasta vor putea fi admirate picturi, dar și obiecte de patrimoniu aparținând Colecției Regale (împrumutate prin bunăvoința Majestății Sale regele Charles III) și unor importante colecții publice și private din Marea Britanie și din străinătate, între care se numără cele ale Universității Cambridge, Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național Peleș.

În 2024, se împlinesc 100 de ani de când Philip de László a realizat celebrul portret al reginei Maria, astfel că organizatorii au dorit să marcheze atât acest moment, cât și rădăcinile britanice ale suveranei României. În expoziție vor fi prezentate portretul pictat în anul 1924, în timpul vizitei Familiei Regale la Londra, aflat în colecția Muzeului Național Peleș, precum și o brățară din aur ce a parținut reginei Maria, aflată în colecția Muzeului Național de Istorie a României. Această brățară (cu portrete miniaturale ale principesei Maria și ale fraților ei) a fost un cadou primit de la părinți, Marie și Alfred de Edinburgh (cel de-al doilea fiu al reginei Victoria), în decembrie 1878.

brătara reginei maria mnir

Brățara reginei Maria (c) MNIR

Participarea MNIR la realizarea acestei expoziții se înscrie pe linia colaborării cu De Laszlo Archive Trust, ale cărei rezultate vor putea fi văzute în curând, într-o expoziție organizată la Muzeul Național de Istorie a României.