Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Polonia cere Federației Ruse să returneze tablouri care i-au fost furate în Al Doilea Război Mondial
state,museum,of,as,pushkin,in,moscow

Polonia cere Federației Ruse să returneze tablouri care i-au fost furate în Al Doilea Război Mondial

Guvernul polonez cere oficial Federației Ruse să returneze șapte tablouri dintr-un muzeu național de la Moscova care i-au fost furate în Al Doilea Război Mondial.

Într-un comunicat emis săptămâna aceasta, ministrul polonez al Culturii, Piotr Gliński, a spus că circa 20 de cereri anterioare făcute Moscovei de a înapoia alte lucrări de artă luate în timpul războiului au fost ignorate de Guvernul rus, citează artnews.com. Printre operele pe care Polonia încearcă să le obțină se numără picturi ale unor maeștri ca Dürer, Holbein și Cranach și manuscrise și arhive istorice care au legătură cu Holocaustul.

Lucrările cerute au fost produse în urmă cu șapte secole

Subiectul actualei solicitări este reprezentat de picturi semnate de artiști italieni care se află în prezent la Muzeul Național de Artă Pușkin din Moscova. Ele au fost produse între secolele 14 și 18 de artiști ca Spinello Aretino și Lorenzo di Credi.

Înainte de a fi luate de Armata Roșie, ele au aparținut colecțiilor familiei Czartoryski din Gołuchów, s-au aflat la Palatul Wilanów și în Poznań, Wrocław și Łódź.

Legăturile Poloniei cu Rusia continuă să fie încordate în contextul invaziei rusești în Ucraina, care a provocat și o criză umanitară. Polonia a susținut Kievul încă de la începutul conflictului, în februarie, și sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei.