Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Polonia modifică pavilionul pentru Bienala de la Veneția 2024, criticat inițial drept „antieuropean”
la biennale, bienala venetia, pavilion central, curatorial.ro

Polonia modifică pavilionul pentru Bienala de la Veneția 2024, criticat inițial drept „antieuropean”

Polonia a anunțat la finalul anului că renunță la criticatul pavilion pentru Bienala de Artă de la Veneția din 2024 care urma să prezinte imagini ce reflectă politica guvernului conservator și că va fi reprezentată de un colectiv artistic.

În octombrie 2023, Polonia a anunțat că va fi reprezentată de Ignacy Czwartos, care plănuia să expună picturi în care țara este descrisă ca oprimată de Germania și Rusia de-a lungul secolului XX.
Acum, va fi reprezentată de Open Group, un colectiv care îi include pe Yuriy Biley, Pavlo Kovach și Anton Varga.

Ministerul polonez al Culturii a spus că decizia a fost luată după ce au fost analizate procedurile de concurs pentru designul prezentării ca parte a celei de-a 60-a Expoziții Internaționale de Artă de la Veneția din 2024 și după ce a luat cunoștință de opiniile celor din comunitatea artistică. Mulți au criticat proiectul, unii numindu-l chiar „un manifest antieuropean”.
Zachęta – Galeria Națională de Artă din Varșovia va fi în continuare instituția însărcinată cu organizarea expoziției.

Conform schiței inițiale a proiectului, pavilionul lui Czwartos urma să includă mai mult de 35 de lucrări, dintre care una trebuia să îi prezinte pe cancelarul german Angela Merkel și pe premierul rus Vladimir Putin lângă o svastică. Mulți au criticat proiectul pentru că seamănă cu politica naționalist-populistă a partidului Lege și Justiție, care a pierdut însă alegerile din octombrie 2023.

Au fost anunțate puține detalii despre noul pavilion al Open Group, vecin al pavilionului României. Se va numi „Repeat after me” și va fi curatoriat de Marta Czyż.

Reprezentantul țării noastre la Bienala de la Veneția 2024 va fi anunțat pe 15 ianuarie.