Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portret al lui George Washington din colecția Metropolitan, vândut în beneficiul fondului de achiziții al muzeului
george washington (vaughn type), de gilbert stuart

Portret al lui George Washington din colecția Metropolitan, vândut în beneficiul fondului de achiziții al muzeului

Un portret al lui George Washington din colecția Metropolitan va fi scos la vânzare luna viitoare în beneficiul fondului de achiziții al muzeului.

Reprezentarea rară a lui George Washington din 1795 realizată de cel mai renumit portretist al său, Gilbert Stuart, va conduce o licitație organizată de Christie’s.

Lucrarea, „George Washington (Vaughn-type)”, vândută din colecția Metropolitan Museum of Art în beneficiul fondului de achiziție al acestuia, este estimat să ajungă la o sumă cuprinsă între 1,5 și 2,5 milioane de dolari.

Aceasta va face parte din vânzarea live „Important Americana” de la Christie’s, care va include o gamă largă de artă americană, mobilier, artă populară, ceramică și argintărie la sediul din Rockefeller Center al casei de licitații, pe 18 și 19 ianuarie.

Numit după unul dintre primii proprietari, astăzi există doar 14 portrete de tip Vaughan cunoscute, dintre care patru sunt deținute în colecții private.
Exemplarul de la Met este „una dintre cele mai semnificative interpretări ale artistului, bazată pe prima ședință a lui Washington cu Stuart în 1795″, potrivit Christie’s. Această piesă specială a fost deținută de familia Philips, comercianți englezi de textile care au susținut cauza americană în timpul Revoluției.

Portrete deosebite, licitate

Licitația include un alt portret al lui Washington, o pictură de Rembrandt Peale, care e așteaptat să fie vândută pentru o sumă cuprinsă între 300.000 și 500.000 de dolari. Opera de artă – care este însoțită de o scrisoare din 1852 semnată de Peale către proprietarul original, Enoch Dean din Philadelphia – este vândută de Institutul Gilder Lehrman de Istorie Americană din New York în beneficiul fondului său de achiziții și custodie directă.

Un portret de mari dimensiuni al lui Benjamin Franklin va fi vândut de descendenții părintelui fondator. Creat în 1834 de artistul Thomas Sully din Philadelphia și de fiica sa Jane Cooper Sully, tabloul îl înfățișează pe Franklin într-o postură gânditoare, examinând documente, și este evaluat la o valoare cuprinsă între 100.000 și 200.000 de dolari.

Licitația este punctul culminant al Americana Week de la Christie’s, care mai include o pereche de vânzări live pe 17 ianuarie (intitulată Fine Printed and Manuscript Americana) și 18 ianuarie (19th Century American & Western Art).