Portret al prințesei de Wales, criticat ca mediocru
Un portret al lui Kate Middleton, prințesa de Wales, folosit de revista Tatler pentru coperta numărului de iulie, este criticat în mediul online ca mediocru, nereușind să redea frumusețea și eleganța subiectului.
Revista britanică Tatler a prezentat pe Instagram coperta – un portret al Alteței Sale Regale Kate Middleton realizat de artista britanico-zambiană Hannah Uzor. Acesta este al treilea portret al unui membru al familiei regale comandat de Tatler și folosit pentru coperta publicației în ultimii trei ani.
Primul a fost realizat de artistul nigerian Oluwole Omofemi în 2022, în onoarea jubileului de platină al reginei Elizabeth II, iar al doilea, de artista Sarah Knight din Trinidad, reprezentându-l pe regele Charles III proaspăt încoronat.
Aceste două portrete au inspirat înființarea Rezidenței Akoje, care a fost anunțată la începutul acestui an. Rezidența a fost înființată de starul de rugby Maro Itoje și de partenerul său de afaceri Khalil Akar, în colaborare cu King’s Foundation, pentru ca artiștii africani, caraibieni și din diaspora să petreacă o perioadă de timp la Dumfries House, în Scoția, pentru a se concentra asupra practicii lor artistice.
„O imagine pe care o recunoaștem ca fiind a ei”
Reacțiile față de acest nou portret, la fel ca la primul portret oficial pictat al regelui Charles III, au fost mai puțin măgulitoare.
Kate Middleton este reprezentată pe un fundal albastru și poartă rochia lungă cu pelerină Jenny Packham, pe care a îmbrăcat-o la un banchet de stat pentru președintele sud-african ținut la Palatul Buckingham în noiembrie 2023.
Un portret „îngrozitor”, a spus un utilizator de Instagram, convins că „există atât de mulți artiști uimitori” astfel că Tatler „ar fi putut găsi unul mai bun”. O reprezentare „foarte slabă” a subiectului, a apreciat altul, „care nu reușește deloc să reprezinte frumusețea și eleganța prințesei de Wales”. Altul a întrebat: „Cine ia deciziile privind aceste comenzi? Portretele sunt din ce în ce mai ciudate. Acesta este destul de amatoricesc, nu seamănă cu Alteța Sa Regală”.
Tabloul are și susținători. „Nu mă deranjează pentru că nu cred că tabloul a fost făcut să arate ca prințesa de Wales într-un mod realist, ci mai degrabă ca o imagine pe care o recunoaștem ca fiind a ei”, a fost un comentariu. „Pictura, indiferent de mediul pe care l-ai ales, nu este menită să fie o fotografie, ci o interpretare. Ea a surprins foarte bine expresia prințesei”, a spus un alt utilizator.