Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portret al reginei Elizabeth II realizat de Andy Warhol, vândut pentru o sumă record
warhol, queen elizabeth, heffel

Portret al reginei Elizabeth II realizat de Andy Warhol, vândut pentru o sumă record

Un portret al reginei Elizabeth II realizat de Andy Warhol a fost vândut pentru o sumă record la o licitație ce a avut loc în Toronto.

Lucrarea, una dintre cele patru reprezentări ale defunctului monarh din seria „Reigning Queens” din 1985 a artistului pop, a fost adjudecată la casa de licitații Heffel contra sumei de 853.000 de dolari. Acesta este un nou record pentru un print al lui Warhol, potrivit thenationalnews.com.

Serigrafia, realizată după o fotografie oficială din 1977 care marca jubileul de argint al reginei, este decorată cu praf de diamant și a fost estimată la cel puțin 373.000 de dolari. Licitația a început de la 400.000 de dolari și, după o scurtă pauză în oferte, lucrarea a devenit subiectul unei competiții acerbe. A fost câștigată de o persoană care a licitat prin telefon.

„Reigning Queens”, dedicată unor regine care au domnit în timpul vieții artistului

Seria „Reigning Queens” a lui Andy Warhol a omagiat patru regine care au domnit în timpul vieții artistului – regina Elizabeth II a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, regina Beatrix a Olandei, regina Ntfombi Twala a Eswatini (Swaziland) și regina Margrethe II a Danemarcei.

Toate serigrafiile au fost făcute după portrete oficiale peste care a fost suprapusă culoare, în stilul caracteristic lui Warhol.

Printurile au fost cuprinse și într-o ediție specială, în care au fost înfrumusețate cu sticlă măcinată sau praf de diamant, pentru un efect vizual strălucitor. Au fost produse 30 de seturi de astfel de ediții.

British Royal Collection a achiziționat cele patru printuri cu regina Elizabeth II în anul 2012. Au fost prezentate la Castelul Windsor în același an, în expoziția „The Queen: Portraits of a Monarch”. Acestea au fost singurele portrete expuse pentru care regina nu a pozat special sau pe care nu le-a comandat.

Credit foto: casa de licitații Heffel