Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Rembrandt reinterpretat, regii Unirii și figurine Gumelnița, în „Portretul: imagine şi oglindire” / galerie foto
portretul imagine şi oglindire, 3, curatorial.ro

Rembrandt reinterpretat, regii Unirii și figurine Gumelnița, în „Portretul: imagine şi oglindire” / galerie foto

Rembrandt reinterpretat, regii Unirii, figurine din cultura Gumelnița și George Enescu sunt reuniți în expoziția „Portretul: imagine şi oglindire”, vernisată în 28 noiembrie, la Palatul Suțu.

Muzeul Municipiului București a pus laolaltă portrete și autoportrete, picturi și sculpturi, din diverse perioade care  pot fi admirate în două săli la etajul palatului, până în 31 august 2025.

Expoziţia „Portretul: imagine și oglindire” are cel puţin două maniere de a fi explorată – pe de o parte, linia verticală a cronologiilor de reprezentare a portretului, și pe de alta, linia orizontală de reprezentare a portretului, şi anume unul imaginat, ideal, de la tiparul canonic la abstractizările contemporane.

Prima încăpere găzduiește picturi semnate de unii precum Carol Storck, Sava Henția, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Tattarescu și Wilhelm Bottner. O copie după autoportretul lui Rembrandt semnată de Mihail Simonidy stă alături de un Iisus atribuit lui Guido Reni, iar sala este dominată de portretele regilor Ferdinand și Maria, nedatate, realizate de Constantin Pascali. În plus, într-o vitrină pot fi admirate lucrări mici din lut și teracotă, inclusiv din cultura Gumelnita, dar și din Egipt.

În cea de-a doua încăpere se află portrete și autoportrete pictate de Aurel Băeșu, Alexandru Moscu, Ligia Macovei, Pia Massaci, Adina Paula Moscu, Mina Byck Wepper, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Paul Atanasiu, Gheorghe Petrașcu și Arutiun Avakian.

Printre acestea se află sculpturi realizate de Gheorghe D. Anghel, Milița Petrașcu, Cornel Medrea – prezent în expoziție, între altele, cu un portret al lui Camil Ressu, și Boris Caragea – care l-a portretizat pe George Enescu.

Proiectul expozițional este curatoriat de Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf. Lucrările provin din Colecția Pinacoteca București, Colecția Cornel Medrea, Colecția Muzeul Memorial Gheorghe Tattarescu, Muzeul Frederick Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul George Severeanu.

Expoziția poate fi vizitată, până la finalul lunii august a anului viitor, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

portretul imagine şi oglindire, 1, curatorial.ro

Portretul: imagine şi oglindire, curatorial.ro

portretul imagine şi oglindire, 2, curatorial.ro

Portretul: imagine şi oglindire, curatorial.ro

portretul imagine şi oglindire, 01, curatorial.ro

Portretul: imagine şi oglindire, curatorial.ro

corneliu baba, nicolae tonitza, expozitia portretul imagine şi oglindire, curatorial.ro

Lucrări de Corneliu Baba și Nicolae Tonitza, curatorial.ro

ultimul clovn al circului sidoli, carte postala, portretul imagine şi oglindire, curatorial.ro

Toni Mărculescu, ultimul clovn al circului Sidoli, carte poștală fotografică, curatorial.ro

pia massaci, autoportret, curatorial.ro

Pia Massaci, autoportret, curatorial.ro