Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Portrete ale reginei Elizabeth semnate Warhol, expuse public în premieră
warhol, queen elizabeth, heffel

Portrete ale reginei Elizabeth semnate Warhol, expuse public în premieră

Șase portrete realizate de Andy Warhol sub titlul „Regina Elizabeth II” vor fi prezentate la Victoria and Albert Museum din Londra, într-un eveniment privat exclusivist, destinat colecționarilor, experților și altor personalități, inclusiv membrilor familiei regale. Două dintre acestea, aflate de zeci de ani în colecții private, vor fi acum expuse public prima dată.

Artistul pop american a lăsat în urmă o operă vastă, dar seria „Reigning Queens” din 1985 se detașează ca una populară și emblematică. Seria se concentrează pe patru portrete de regine – regina Beatrix a Țărilor de Jos, regina Ntfombi Twala a Swazilandului, regina Margrethe II a Danemarcei și regina Elizabeth II a Regatului Unit.

Suveranul britanic, care a domnit între anii 1952 și 2022, nu a comandat vreodată un portret lui Warhol. Cu toate acestea, Colecția Regală deține și câteva versiuni din seria dedicată ei de Warhol. Sunt singurele portrete ale reginei pe care aceasta le-a deținut, dar nu le-a comandat în mod special sau pentru care nu a pozat.

Serie bazată pe un portret realizat în 1975

Pentru seria „Reigning Queens” el a fost inspirat de dealerul său european, George Mulder, care spera că regina Elizabeth II ar putea să cumpere una dintre versiuni pentru Colecția Regală. El a făcut o solicitare în 1982, însă regina nu a comentat ideea de a-i poza lui Warhol. Astfel, artistul s-a bazat pe un portret realizat în 1975 de Peter Grugeon, care a fost lansat în 1977 pentru a coincide cu Jubileul de argint al reginei. În colaborare cu tipograful său Rupert Jasen Smith, au fost concepute combinații de culori unice pentru diferitele versiuni.

Primele succese au fost editate ca „Trial Proofs”, două dintre lucrările care vor fi prezentate la Victoria and Albert Museum fiind exemple ale acestora și nu au fost expuse niciodată. Celelalte patru fac parte din „Royal Edition”, recunoscută pentru contururile de praf de diamant.

Având în vedere că prezentul set complet de șase „Queen Elizabeth II of the United Kingdom” (1985) nu a fost vreodată oferit la licitație și, având în vedere raritatea seriei, prezentarea sa ar putea foarte bine să marcheze o altă performanță importantă pentru Warhol.

Printre lucrările Warhol cu cele mai bune rezultate la licitație se numără „Shot Sage Blue Marilyn” (1964), vândută pentru 195 de milioane de dolari la Christie’s în 2022; „Silver Car Crash (Double Disaster)” (1963), care a obținut 105,4 milioane de dolari la Sotheby’s în 2013; și „Eight Elvises” (1963), vândut privat în 2008 pentru 100 de milioane de dolari. O serigrafie din seria dedicată reginei Elizabeth II a fost adjudecată în 2022 la casa de licitații Heffel contra sumei de 853.000 de dolari.

Credit foto: casa de licitații Heffel