Portrete de femei și bărbați romi pictate de Eugen Raportoru, expuse la Londra
Portrete de femei și bărbați romi pictate de Eugen Raportoru vor fi expuse la Londra sub titlul „De căruță/ On the Road”.
Expoziția va fi vernisată pe 24 martie, la ICR Londra, în prezența artistului, și va fi deschisă publicului până pe 21 aprilie. După Londra, artistul va fi prezent la Bienala de Artă de la Veneția.
Cele 15 lucrări sunt realizate special pentru acestă expoziție și vor fi prezentate alături de o instalație, o căruță – mijloc de transport simbolic pentru romi, dar și ca metonimie pentru ce înseamnă (a)casă. Influențat în practica sa artistică de Corneliu Baba, Raportoru se definește astfel: ,,Sunt pur și simplu un pictor al emoțiilor”.
Curatoarea expoziției este Ilina Schileru, coordonatoarea spațiului MNȚRplusC.
„Lucrările sunt reprezentări ale unor bătrâni de etnie romă, ale mamelor tinere sau ale familiilor rome – indivizi care, în ciuda moștenirii lor culturale cu care ar putea îmbogăți lumea, au îndurat mult timp sclavia și diferite forme de agresiune confruntându-se cu pedepse, tortură și chiar moarte. Stilul său de impasto presupune o gamă largă de griuri colorate și este adesea încălzit cu nuanțe de roz când acesta pictează tema maternității, deoarece interesul său pentru modul în care este privită femeia romă a devenit o preocupare constantă în lucrările sale recente”, explică Schileru, potrivit unui comunicat.
Ea continuă: „Femeia de etnie romă și statutul ei, prezența și imaginea ei corporală sunt abordate dintr-o perspectivă personală, pe măsură ce imaginile lui Raportoru – mama, soția sa și Marcela, o vecină misterioasă din mahalaua în care a crescut, devin personaje în arta acestuia”.
Cine este Eugen Raportoru
Născut în 1961 la București, Eugen Raportoru a început la vârsta de 12 ani să își cultive vocația pentru pictură la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. A fost îndrumat de maestrul Ion Brodeală, acesta având o influență specială asupra sa, introducându-l în meșteșugul vitraliilor. Mai târziu, pictorii Mihai Cișmaru și Corneliu Baba l-au inițiat în arta picturii, Eugen Raportoru recunoscând că Baba era o personalitate deosebit de puternică ce l-a inspirat și încurajat prin simpla prezență.
La vârsta de 14 ani, a avut deja prima sa expoziție în care a expus 30 de lucrări. Deși a lucrat ulterior ca zugrav, pasiunea l-a determinat, în final, să urmeze cursurile de licență și de masterat în Pictură la Universitatea Națională de Arte din București, unde a obținut o bursă și s-a clasat printre cei mai buni studenți.
Din 2010, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 2011 a primit premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Pictură. De atunci a avut expoziții personale și colective în fiecare an, printre care la Galeriile de Artă ale Municipiului București (2010), la Muzeul Municipiului București, în cadrul „Zilelor Bucureștilor” (2008/2010), la Galeria Simeza (2014) și Palatul Parlamentului (2015).