Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portretul „Shot Sage Blue Marilyn” al lui Andy Warhol, record de licitație
marilyn, warhol

Portretul „Shot Sage Blue Marilyn” al lui Andy Warhol, record de licitație

Portretul „Shot Sage Blue Marilyn” (1964), realizat de Andy Warhol, cerneală acrilică și serigrafie pe pânză, estimat la circa 200 de milioane de dolari, a fost adjudecat contra sumei de 195 de milioane de dolari, la Christie’s, record pentru o lucrare de artă de secol 20.

Acesta a fost al doilea cel mai mare preț pentru o lucrare de artă vândută la o licitație.

Tabloul a fost vândut dealerului de artă Larry Gagosian, care a fost prezent în sală.

Lucrarea emblematică a fost scoasă la vânzare de Thomas and Doris Ammann Foundation Zurich, iar toți banii obținuți vor merge către fundația care activează în sprijinul îmbunătățirii vieții copiilor, prin programe de sănătate și educație.

Licitația din 9 mai de la New York cu 36 de lucrări din colecție a însumat 317,8 milioane de dolari, iar toți banii au scop caritabil. Rata de adjudecare a fost de 98%. Vânzarea de seară a atras oferte din 29 de țări, cu 68% dintre loturi vândute peste estimarea cea mai mare.

Au fost înregistrate sume record pentru alți șase artiști: Francesco Clemente – „The Fourteen Stations, No. XI”, vândut la 1,86 milioane de dolari, de trei ori recordul anterior; Ann Craven – „I Wasn’t Sorry, 2003”, vândut la 478.800 de dolari, de opt ori recordul anterior; Mike Bidlo, Mary Heilmann, Martin Disler și Ross Bleckner.

După portretul lui Warhol, cele mai scumpe tablouri vândute au fost „Untitled”, de Cy Twombly, pentru 21 de milioane de dolari, „Untitled”, de Robert Ryman, pentru 20,1 milioane de dolari, și „Venere Sopra Gaeta”, de Cy Twombly, pentru 16,9 milioane de dolari.

Vânzarea colecției va continua pe 13 mai.

„Marilyn” al lui Andy Warhol, apogeul culturii pop americane

Thomas și Doris Ammann au fost frați și fondatori ai Thomas Ammann Fine Art în 1977, galerie în Zurich care a promovat artiști din curente ca Impresionismul, Modernismul, epocile post-belică și contemporană. Galeria este una dintre cele mai influente din Europa, respectată de colecționari din întreaga lume.

După ce David Ammann a murit în 1993, sora lui a continuat să conducă galeria și să sprijine carierele unor artiști influenți.

Alex Rotter, președintele departamentului 20th and 21st Century Art de la Christie’s, a transmis într-un comunicat anterior licitației: „Cel mai important tablou de secolul 20 vândut în licitație în decurs de o generație, «Marilyn» al lui Andy Warhol este apogeul absolut al culturii pop americane și promisiunea visului american care curpinde optimism, fragilitate, celebritate și iconografie, deopotrivă. Pictura transcende genul portretistic în America, primând asupra culturii și artei secolului 20”.

„Alături de «Nașterea lui Venus», de Botticelli, «Mona Lisa», de Da Vinci, și « Les Demoiselles d’Avignon», de Picasso, «Marilyn» al lui Warhol este categoric una dintre cele mai importante picturi din toate timpurile și este o ocazie unică într-o generație să prezentăm public, la licitație, această capodoperă”, a mai spus el.

Shot Sage Blue Marilyn” este o lucrare de referință în opera lui Andy Warhol, în arta contemporană și în întreg canonul istoriei artei, mai transmite casa de licitații.

Portretul lui Marilyn Monroe, expus în muzee din întreaga lume

Warhol a început să creeze serigrafii cu Marilyn Monroe după moartea actriței, în august 1962. A reprodus figura ei de nenumărate ori în culori vii, deseori cu trăsături deformate.

În 1964, a dezvoltat o tehnică mult mai rafinată de imprimare serigrafică, în antiteză cu producția în masă pentru care era recunoscut, și a realizat un număr limitat de portrete ale legendei Hollywooodului. Această tehnică era însă foarte dificilă, astfel că artistul nu a revenit la ea.

Portretul a aparținut unora dintre cele mai importante galerii din secolul 20, inclusiv Leon Kraushar, New York, Leo Castelli Gallery, New York, Fred Mueller, New York, Blum Helman Gallery, New York, și S.I. Newhouse, New York, Thomas Ammann, Zurich, înainte de a fi cumpărat de ce care l-a scos acum la vânzare.

Lucrarea a fost expusă în instituții importante din lume, inclusiv la Guggenheim Museum din New York, Centre Georges Pompidou din Paris, Tate Modern din Londra, Centro de Arte Reina Sofía din Madrid, Royal Academy of Arts din Londra, Museum Ludwig din Koln, Neue Nationalgalerie din Berlin, Chicago Museum of Contemporary Art, Stedelijk van Abbemuseum, Olanda, Fondation Beyeler, Riehen, și Pasadena Art Museum.

Credit foto: Christie’s