Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
„Shot Sage Blue Marilyn” al lui Warhol, estimat la circa 200 de milioane de dolari, vedeta lunii mai la Christie’s

„Shot Sage Blue Marilyn” al lui Warhol, estimat la circa 200 de milioane de dolari, vedeta lunii mai la Christie’s

Portretul „Shot Sage Blue Marilyn” (1964), realizat de Andy Warhol, cerneală acrilică și serigrafie pe pânză, estimat la circa 200 de milioane de dolari, va fi vedeta lunii mai la Christie’s.

Posibil să fie cea mai scumpă lucrare de artă de secol 20 care este vândută la licitație, lucrarea emblematică este una dintre rarele imagini din istorie. Casa de licitații a transmis că estimarea este făcută la cerere, însă valoarea este de aproximativ 200 de milioane de dolari.

Ea este scoasă la vânzare de Thomas and Doris Ammann Foundation Zurich, iar toți banii obținuți vor merge către fundația care activează în sprijinul îmbunătățirii vieții copiilor, prin programe de sănătate și educație.

Cu 100% din încasări oferite în scop caritabil, vânzarea acestui singur tablou va fi cea mai profitabilă licitație caritabilă de la cea a Colecției Peggy și David Rockefeller în 2018.

„Marilyn” al lui Andy Warhol, apogeul culturii pop americane

Thomas și Doris Ammann au fost frați și fondatori ai Thomas Ammann Fine Art în 1977, galerie în Zurich care a promovat artiști din curente ca Impresionismul, Modernismul, epocile post-belică și contemporană. Galeria este una dintre cele mai influente din Europa, respectată de colecționari din întreaga lume.

După ce David Ammann a murit în 1993, sora lui a continuat să conducă galeria și să sprijine carierele unor artiști influenți.

Alex Rotter, președintele departamentului 20th and 21st Century Art de la Christie’s, a transmis într-un comunicat: „Cel mai important tablou de secolul 20 vândut în licitație în decurs de o generație, «Marilyn» al lui Andy Warhol este apogeul absolut al culturii pop americane și promisiunea visului american care curpinde optimism, fragilitate, celebritate și iconografie, deopotrivă. Pictura transcende genul portretistic în America, primând asupra culturii și artei secolului 20”.

„Alături de «Nașterea lui Venus», de Botticelli, «Mona Lisa», de Da Vinci, și « Les Demoiselles d’Avignon», de Picasso, «Marilyn» al lui Warhol este categoric una dintre cele mai importante picturi din toate timpurile și este o ocazie unică într-o generație să prezentăm public, la licitație, această capodoperă”, a mai spus el.

„Shot Sage Blue Marilyn” este o lucrare de referință în opera lui Andy Warhol, în arta contemporană și în întreg canonul istoriei artei, mai transmite casa de licitații.

Portretul lui Marilyn Monroe, expus în muzee din întreaga lume

Warhol a început să creeze serigrafii cu Marilyn Monroe după moartea actriței, în august 1962. A reprodus figura ei de nenumărate ori în culori vii, deseori cu trăsături deformate.

În 1964, a dezvoltat o tehnică mult mai rafinată de imprimare serigrafică, în antiteză cu producția în masă pentru care era recunoscut, și a realizat un număr limitat de portrete ale legendei Hollywooodului. Această tehnică era însă foarte dificilă, astfel că artistul nu a revenit la ea.

Portretul a aparținut unora dintre cele mai bune galerii din secolul 20, inclusiv Leon Kraushar, New York, Leo Castelli Gallery, New York, Fred Mueller, New York, Blum Helman Gallery, New York, și S.I. Newhouse, New York, Thomas Ammann, Zurich, înainte de a fi cumpărată de actualul proprietar.

Lucrarea a fost expusă în instituții importante din lume, inclusiv la Guggenheim Museum din New York, Centre Georges Pompidou din Paris, Tate Modern din Londra, Centro de Arte Reina Sofía din Madrid, Royal Academy of Arts din Londra, Museum Ludwig din Koln, Neue Nationalgalerie din Berlin, Chicago Museum of Contemporary Art, Stedelijk van Abbemuseum, Olanda, Fondation Beyeler, Riehen, și Pasadena Art Museum.

Credit foto: Christie’s