Povești balcanico-fantastice, la Iași
„Povești balcanico-fantastice”, cu lucrări interdisciplinare ce explorează identitatea și tradițiile balcanice prin video, performance, desen și muzică semnate de Radu-Mihai Tănasă, va fi vernisată în prezența artistului la 15 august, ora 19:00, la Galeria „Octav Băncilă” din Iași.
Expoziția include o serie de picturi ce abordează conceptul de masculinitate și diferențele socio-culturale dintre Europa de Vest și cea de Est. Seria de picturi „Male Nude” și jurnalul vizual apocrif în varianta de carte de artist povestesc despre o creatură himerică, reflectând tranzițiile culturale și șocurile trăite de artist. Aceste picturi sunt realizate pe carton reciclat din pachete primite din țara natală, iar cartea a început ca un jurnal personal pentru a ajuta artistul să facă față tranziției dintre culturi.
„Radu-Mihai Tănasă creează povești balcanico-fantastice, dar nu numai print text și imagine, ci și printr-o incursiune în identitatea și tradiția balcanică, văzută printr-un filtru critic, cu o metodologie interdisciplinară bazată pe video, performance, desen și muzică. El a povestit despre fantasticul balcanic și disforia culturală resimțită peste hotare prin instalații media imersive ce funcționează ca portaluri către lumi alternative. În aceste fragmente, vizitatorii și artiștii sunt invitați să-și imagineze o lume dincolo de limitările trasate prejudecățile culturale identitare și să-și exploreze propria variantă. Artiștii colaboratori vor putea fi urmăriți printr-un proiect satelit, Cultural Dysphoria, o sesiune de screening video care completează poveștile balcanice cu experiențe diverse. Printre artiști se numără Blxsh (Khan), Ana-Maria Cojocaru, Ibrahim Kurt, Maria Mălcică, Ioana Mihai, Mircea Mondreanu, Ana, Nedeljkovic & Nikola Majdak Jr. și Mihai Aureliu Savin”, menționează Cristiana Ursache, curatoarea expoziției.
Prin această expoziție, Radu-Mihai Tănasă creează o lume alternativă, unde identitatea și tradițiile se întâlnesc pe o axă temporală a unui jurnal, dezvăluind complexitatea expresiei de gen în Balcani într-o variantă aproape intimă.