Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Povești de prietenie ale unor cupluri româno-germane, în fotografii expuse la 2/3 Galeria din București și online
wir2 expo, goethe

Povești de prietenie ale unor cupluri româno-germane, în fotografii expuse la 2/3 Galeria din București și online

Expoziția foto-documentară „NOI 2 | WIR 2 – Portrete româno-germane” cuprinde treizeci de povești de prietenie ale unor cupluri româno-germane relatate în fotografii ce vor fi expuse la 2/3 Galeria din București, dar și online.

Expoziția, organizată de Goethe-Institut care marchează „30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa”, își propune să promoveze poveștile personale ale unor cupluri autentice ce vorbesc despre istoria migrației reciproce dintre Germania și România.

„NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane” face cunoscute povești de viață dintre oameni care au origini și naționalități diferite, însă care pot crea o simbioză perfectă în lumea în care trăiesc.

Vernisajul va avea loc pe 23 iunie, la ora 19:00, la 2/3 Galeria din strada Franceză nr 4, iar expoziția poate fi vizitată până pe 21 iulie, de marți până vineri, între orele 16:00 – 21:00, și în weekend, între orele 12:00 – 21:00. Accesul este gratuit.

„Expoziția aduce un omagiu cetățenilor români și germani care valorifică și consolidează înțelegere reciprocă în societățile în care trăiesc și în relațiile care dau viață acestei prietenii bilaterale. O persoană din România și una din Germania formează un duo, iar poveștile lor diverse reflectă această legătură în viața de zi cu zi și ce efecte are asupra identității indivizilor. «WIR 2/NOI 2» este despre provocări, coincidențe și colaborări, dincolo de reprezentările stereotipice ale unei relații sociale. De când au devenit membri ai Uniunii Europene, românii și germanii sunt mai apropiați ca niciodată. Acest lucru oferă un prilej și o motivație pentru a ne concentra asupra perspectivelor personale ale acestei prietenii și a istoriei migrației reciproce”, declară într-un comunicat dr. Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut.

Șase luni de documentare în Germania și România

Proiectul reunește 30 de povești de prietenie autentice și inedite ale unor cupluri româno-germane, iar naratorii sunt duo-uri care formează o pereche, fie în mediul profesional, fie în viața privată ori în timpul liber. Versatile, chiar neobișnuite în viața lor profesională, în timpul liber sau în viața privată, cupluri căsătorite sau artiști, politicieni, activiști LGBTIQ+ își declară, în cadrul expoziției, propriile relații pentru care activitățile comune joacă un rol important ca factor de integrare în societatea în care trăiesc, fie în România, fie în Germania.

„NOI 2 | WIR 2 – Portrete româno-germane” cuprinde povești și relatări ale unor persoane cunoscute, influente în societate și exemple în domeniul în care activează, printre care: primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, și viceprimarul său Ruben Lațcău – a căror experiență este relatată în imagini și texte în cadrul expoziției, primarul orașului Görlitz, Octavian Ursu, și prim-ministrul landului german Saxonia, Michael Kretschmer, a căror prietenie este unică și remarcabilă sau regizoarea și scenarista română, Adina Pintilie, premiată cu Ursul de Aur la ediția din 2018, care, împreună cu artistul Christian Bayerlein, reprezintă România la prestigioasa expoziţie internaţională Bienala de Arta de la Venetia 2022.

„Poate primul lucru pe care trebui să îl clarificăm este că în situația noastră particulară, nu este vorba de un duo, ci de un trio. Am avut marele noroc să-i cunosc pe Grit și Christian cu mulți ani în urmă și călătoria noastră împreună a fost o sursă de inspirație pentru mine de atunci”, spune Adina Pintilie, a cărei poveste este expusă în „NOI 2”.

Poveștile sunt documentate prin intermediul fotografiilor realizate, în ambele țări, de Adi Tudose (România) și Patricia Moroșan (Germania) și al textelor redactate de Diana Meseșan, Venera Dimulescu, Manuela Klenke, Anne Reinert și Ioana Casapu.

Expoziția va putea fi accesată în curând, și online, pe o platformă dedicată, pe site-ul Goethe-Institut în care utilizatorii vor putea găsi texte și fotografii ale cuplurilor intervievate. „WIR 2/NOI 2” va fi prezentată și în Germania, la ICR Berlin, în perioada 7 iulie – 7 septembrie 2022.

Proiectul a fost documentat de o echipă de șapte profesioniști, pe o perioadă de 6 luni. Designul proiectului și al expoziției este realizat de Ovidiu Hrin – Synopsis Media.

„NOI 2 | WIR 2” este un proiect realizat de Goethe-Institut București, finanțat de Ministerul de Externe al Republicii Federale Germane, în cooperare cu Centrele Culturale Germane din Sibiu, Cluj-Napoca și Timișoara și Institutul Cultural Român din Berlin.