Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Premieră expozițională la Iași – Sacru și profan în gravura europeană a secolelor XV-XIX
expoziție sacru și profan, iasi

Premieră expozițională la Iași – Sacru și profan în gravura europeană a secolelor XV-XIX

Gravuri create de Dürer, Rubens, da Vinci, Rembrandt, Veronese, Piranesi, Goya, Bartoli, Velázquez, Schäufelein, Aman, Tițian și Bruegel vor fi expuse în premieră la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, începând cu 15 februarie.

Expoziția „Sacru și profan în gravura europeană a secolelor XV-XIX” este curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță și Alexandru Gorea, fiind o colaborare a muzeului din Iași cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și colecția av. George Șerban.

Mai mult de 50 de lucrări grafice

Expoziția aduce în premieră la Iași peste 50 de lucrări grafice realizate de cei mai cunoscuți artiști ai lumii, precum Dürer, Rubens, Da Vinci, Veneziano, Goltzius, Rembrandt, Veronese, Piranesi, Raimondi, Goya, Bartoli, Velázquez, Wierix, Schäufelein, Holbein, Aman, Van Dyck, Jordaens, Tițian, Bruegel, Leyden, Romano, Ostade, Teniers, Luyken, Callot, Perrier, Boucher, Chaperon și Hogarth.

Exponatele fac parte din colecția privată a avocatului George Șerban din București.

„Demersul expozițional început în anul 2021 prin expoziția aniversară 3 secole Brukenthal, 3 secole de gravură europeană, se îmbogățește la Iași cu o expoziție ce acoperă jumătate de mileniu de artă și frumos din perioada secolelor XV-XIX, acoperind întreg arealul artistic european. Este prima expoziție organizată în România și printre singurele din Europa centrală ce cuprinde lucrări dintr-o colecție privată, care aduce în fața publicului cei mai importanți artiști europeni cuprinși în această vastă perioadă de jumătate de mileniu”, a transmis Chituță.

Expoziția va fi deschisă până pe 15 mai.