Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Premieră la București – Expoziție de stampe Meiji, la ARCUB
călătorie în lumea stampelor meiji, arcub

Premieră la București – Expoziție de stampe Meiji, la ARCUB

Expoziția „Călătorie în lumea stampelor Meiji”, ce reconstruieşte universul culturii nipone de la sfârştiul secolului XIX prin intermediul a peste 150 de xilogravuri tradiţionale japoneze, va fi vernisată pe 11 februarie la ARCUB.

Lucrările provin din colecţia privată George Şerban, iar expoziţia curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, poate fi vizitată până pe 31 martie, la etajul 1 al Hanului Gabroveni.

Este pentru prima dată când un proiect expoziţional bucureştean prezintă o incursiune completă în lumea stampelor japoneze din perioada Meiji. În comparaţie cu alte expoziţii realizate până în prezent cu stampe din perioada Meiji, care s-au axat doar pe o singură temă, „Călătorie în lumea stampelor Meiji” acoperă în integralitate teme specifice, precum împărat, teatru, Bijin-ga (femei frumoase) şi peisaje.

Prezentată pentru prima dată în 2022, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, expoziția face parte dintr-un demers iniţiat de colecţionarul George Şerban de promovare a artei stampelor japoneze şi marchează Ziua Naţională a Japoniei – pe 23 februarie, de ziua de naştere a împăratului Japoniei.

Gravuri în stilul Ukiyo-e, picturi pe mătase și cărți ilustrate

Stampele japoneze expuse la ARCUB sunt gravuri în stilul Ukiyo-e care au fost realizate în epoca Meiji de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Şcoala Ukiyo-e (lit. „imagini ale lumii trecătoare”) explorează în imagini interesul pentru instantaneu, pentru clipa prezentă şi a influenţat artişti impresionişti, precum Vincent Van Gogh, Claude Monet și Paul Cezanne.

Pe lângă cele 164 de stampe japoneze, expoziţia cuprinde picturi pe mătase, vase de porţelan datând din perioada Meiji, cărţi ilustrate cu xilogravuri originale japoneze, dar şi chimonouri şi accesorii vestimentare puse la dispoziţie de Laura Caraman.

Expoziţia „Călătorie în lumea stampelor Meiji” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată, în perioada 11 februarie – 31 martie 2023, de marţi până duminică, între orele 12.00 și 20.00.

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro şi bilet.ro, și de la casa de bilete ARCUB.