Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Premiul Național „Constantin Brâncuși” pe 2022, decernat sculptorului Liviu Mocan
inima invierii, liviu mocan

Premiul Național „Constantin Brâncuși” pe 2022, decernat sculptorului Liviu Mocan

Premiul Național „Constantin Brâncuși” pe 2022 a fost decernat de Institutul Cultural Român sculptorului Liviu Mocan, pentru expoziția „Inima Învieriiˮ, realizată anul trecut în Biserica Neagră de la Brașov.

Trofeul, realizat de artistul plastic Mihai Țopescu, i-a fost înmânat câștigătorului în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu, capodopera lui Constantin Brâncuși.
Premiul Național „Constantin Brâncuși” constituie atât o apreciere a valorii artistice, cât și o recompensă morală și materială pentru lucrări originale care pun în evidență creativitatea autorilor și contribuie semnificativ la îmbogățirea patrimoniului cultural național și universal.

„Sunt fericit să fiu sculptor. Întregul Univers este o galerie cu sculpturi. Încep să lucrez. Când mâinile mele ating lemnul, bronzul, granitul, când mâinile mele se adâncesc în lut moale ating mâinile lui Dumnezeu”, a afirmat Liviu Mocan, adăugând că Brâncuși a făcut acestei țări un „cadou uriaș”.

Despre Liviu Mocanu

Liviu Mocan s-a născut în anul 1955, în satul Cara din județul Cluj, de unde, în urma confiscării bunurilor materiale de către regimul comunist, familia lui s-a mutat la Cluj-Napoca. Acolo, el a absolvit, pe rând, Școala de artă, Liceul de artă, Academia de Artă (în prezent Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca), apoi a continuat cu studii postuniversitare la Anderson University și Mississippi College, în Statele Unite ale Americii. A întreprins călătorii de studiu în importante centre ale sculpturii universale. A avut expoziții personale și a participat la prezentări colective pe toate continentele și a creat lucrări de for public în patru dintre ele. Are lucrări în colecții publice și private din România, Elveția, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Noua Zeelandă, Ungaria, Austria, Grecia, Australia.

Între lucrările lui de sculptură monumentală în spații publice se numără: „Stâlpii Împușcați” (Piața Unirii, Cluj-Napoca), „Sămânța” (Muzeul Național de Artă Cluj-Napoca), „The Mountain and Its Heart” (Jordan River, Glen Eyrie Castle, Colorado Springs, SUA), „Illseed” (North Shore Hospital Auckland, Noua Zeelandă), „Egyptian Poet” (NaDonal Library of Alexandria, Egipt), „Forcing Community” (University for Technology, Trondheim, Norvegia). Trăiește și lucrează în Cluj-Napoca.

Centrul de Cercetare de la Târgu-Jiu organizează anual, în parteneriat cu ICR, o serie de evenimente artistice şi culturale dedicate operei şi vieţii lui Constantin Brâncuşi, printre care un simpozion de creaţie plastică, editare și lansare de albume de artă, rezidenţe de creaţie artistică, evenimente street-art şi acordarea Premiului Național „Constantin Brâncuși”.

Anul trecut, sculptorul Aurel Vlad a fost desemnat câștigătorul Premiului Național „Constantin Brâncuși” pe 2021, pentru participarea cu lucrarea „David și Goliat” în expoziția „Re: Metal”, desfășurată la Hala Minda (Reșița).