Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Presa din China cere British Museum să returneze artefactele
london, ,may,5:,the,british,museum,in,london,,england

Presa din China cere British Museum să returneze artefactele

Un apel către British Museum pentru ca acesta să returneze artefactele chinezești, în contextul recentului scandal privind dispariția a aproximativ 2.000 de obiecte din depozite, este cel mai în vogă subiect pe rețeaua de socializare Weibo, după un editorial apărut într-un ziar de stat.

În articolul publicat duminică seara, Global Times a cerut muzeului să restituie „gratuit” toate relicvele culturale chinezești. Guvernul chinez nu a comentat deocamdată pe această temă.

Publicația a susținut că muzeul de renume mondial nu a reușit să aibă grijă de „bunuri culturale aparținând altor țări”.

„Lacunele uriașe în gestionarea și securitatea obiectelor culturale din British Museum, expuse de acest scandal, au dus la prăbușirea unei afirmații de lungă durată și larg răspândite conform căreia «obiectele culturale străine sunt mai bine protejate în British Museum»”, se arată în editorialul citat de BBC.

Astfel, presiunile sunt tot mai mari asupra British Museum, în contextul acestui scandal, anterior Grecia – care duce de mulți ani o campanie privind recuperarea sculpturilor din Partenon – și Nigeria cerându-și din nou artefactele furate și ținute la Londra.

British Museum deține cea mai mare colecție de antichități chinezești din Occident – aproximativ 23.000 de obiecte (picturi, ceramică, sculpturi etc), din Neolitic până în prezent, potrivit site-ului instituției.

British Museum a anunțat pe 16 august că multe dintre obiectele dispărute, furate și deteriorate erau piese mici de „bijuterii din aur și pietre semiprețioase și sticlă datând din secolul al XV-lea î.e.n. până în secolul al XIX-lea”, care erau păstrate în principal în scopuri academice și de cercetare. Niciunul dintre ele nu fusese expusă recent. Unele dintre obiectele dispărute – mai mult de 1.500, conform unei analize a muzeului – au apărut în anunțuri pe eBay cel puțin din 2016, iar ziarul Telegraph a relatat că un expert în antichități a spus British Museum în urmă cu trei ani că suspecta că un angajat a furat piese din colecția depozitată. Presa britanică l-a indentificat în persoana curatorului Peter Higgs, care a fost demis. Vestea dispariției obiectelor a venit la scurt timp după ce directorul muzeului, Hartwig Fischer, care l-a condus timp de opt ani, a declarat că se va retrage din funcție anul viitor. Angajați ai instituției au speculat că anunțul surpriză ar avea legătură cu furturile, alții au cerut ca Fischer să demisioneze imediat. George Osborne, președintele British Museum, a declarat că decizia directorului nu a avut legătură cu anunțul făcut de instituție. Până la urmă, Fischer a demisionat pe 25 august, după ce a admis că o anchetă din 2021 a fost gestionată greșit.