„Prietena mea genială” – Artiști din România și Coreea de Sud, la București
Artiștii și colectivele Irina Botea-Bucan & Jon Dean, Choi Yun, Lena Constante, Elena Haschke Marinescu, Jang Pa, kinema ikon, Nho Wonhee, Ada Pistiner sunt protagoniști ai expoziției „Prietena mea genială”, vernisată la Anca Poterașu Gallery în 19 septembrie, la ora 18:00.
Curatoriată de Seolhui Lee și Anca Mihuleț, expoziția poate fi vizitată până la 19 octombrie.
„Prietena mea genială” este un proiect născut din prietenia curatorială dintre Seolhui Lee și Anca Mihuleț. Cele două curatoare s-au cunoscut în 2019 în timp ce lucrau în paralel pentru Bienala de la Busan, respectiv Bienala de la Singapore, încercând să rezolve misterul din jurul unei lucrări video a artistului româno-cubanez Sandu Darie. Conversațiile și schimburile lor curatoriale s-au extins în ultimii ani, comparațiile dintre România și Coreea de Sud devenind preponderente. Între timp, Seolhui a vizitat România de două ori, dezvoltând un interes puternic pentru post-conceptualism și arhitectura locală.
Reunind mai mult de zece artiști din România și Coreea de Sud, expoziția se învârte în jurul istoriei similare a vieții domestice și comunitare din cele două țări; influențate de procesele actuale de restaurare socială și politică, discuția și cercetarea reflectă printre altele modul în care percepția asupra femeii a fost modelată de contextele interculturale diferite.
Prezentând artiști din perioade istorice diferite, proiectul explorează pe de o parte sistemele de reprezentare ale femeilor la nivelul culturii vizuale, iar pe de altă parte, contextualizează narațiuni și istorii personale relevante pentru conturarea ideii de familie și comunitate în sud-estul Europei și estul Asiei. Conținutul vizual al proiectului gravitează în jurul conceptului de casă: oameni, obiecte, situații care se află în starea de a intra, a ieși sau a popula interioarele familiare. Spațiile descrise de artiștii invitați sunt spații fragile, însă articulate și bazate pe relații apropiate între indivizi ai aceleiași familii sau ale unor comunități restrânse.
Credit foto: Anca Poterașu Gallery