Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima ediție „Contemporary Drawing in Romania”, la Scemtovici & Benowitz Gallery
contemporary drawing, scemtovici benowitz

Prima ediție „Contemporary Drawing in Romania”, la Scemtovici & Benowitz Gallery

Prima ediție „Contemporary Drawing in Romania”, cu lucrări ale artiștilor participanți și lucrările câștigătoare în competiția Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan 2023, va fi vernisată la Scemtovici & Benowitz Gallery din București pe 25 octombrie, la ora 18:30.

Expoziția curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu va putea fi vizitată până pe 17 noiembrie.

„Contemporary Drawing in Romania” este o invitație la analiză și la incursiune, cu siguranță incompletă, în universul creației grafice românești, cu practicile proprii desenului contemporan și tendințele care se reliefează.

La vernisaj, vor fi acordate și premiile câștigătorilor competiției Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan 2023: premiul I – Diana Serghiuță; premiul al II-lea – Ada Muntean; premiul al III-lea – Adrian Ghiman și Premiul colecționarului – Alex Mirutziu.

Expoziția cuprinde lucrările selectate de un juriu independent, cunoscător al scenei de artă din România: artiștii Aurelia Mocanu, Ion Grigorescu, Petru Lucaci, Radu Pandele și Raluca Ilaria Demetrescu și colecționarul Alexandru Rus. Selecția a fost realizată dintr-un număr de 587 de desene, creația a 347 de artiști români care au răspuns apelului primei ediții a proiectului de artă inițiat cu intenția de a se desfășura anual, începând cu 2023.

50 de artiști, în expoziție

„Contemporary Drawing in Romania” reunește artiștii Ioana Badea, Olimpiu Bandalac, Beaver, Alina Bobeică, Maria Bordeanu, Cătălin Burcea, Dragoș Burlacu, Gabriel Caloian, Andreea Carată, Miruna Condrea, Eleonora Cupcencu, Mircea Cuza, Emöke Fábián, Norbert Filep, Alina Gherasim, Adrian Ghiman, Stela Lie, Irina Marinescu, Alina Marinescu, Marta Mattioli, Alex Maxim, Dávid-Lehel Miholcsa, Alex Mirutziu, Ada Muntean, Marilena Murariu, Andrea Nagy, Aurelia Neculai, Diana Oniciuc, Cristina Oprișenescu, Andrei Palade, Ana-Maria Panaitescu, Ioana-Mihaela Panaitescu, Corina-Ioana Păcurar, Bogdan Pelmuș, Marian Petre, Norica-Ioana Popescu, Eugen Raportoru, Marcela Rădulescu, Claudia Riza, Cătălin Rulea, Adrian Sandu, Oana Sas, Ana-Ilina Schileru, Diana Serghiuță, Irina Spînu, Marius Tănăsescu, Aris Tureac, Camelia Tutulan și Daniela Vîrlan.

Lucrările au fost alese astfel încât, în afara excelenței artistice, să fie cuprinsă o cât mai mare diversitate de tehnici și tendințe prezente în creația contemporană. Este interesant de observat polaritatatea culturală și estetică, dar și o anume unitate stilistică comună unor centre culturale de pe teritoriul României: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, București.

Expoziția cu vânzare poate fi vizitată în spațiul galeriei Scemtovici & Benowitz până pe 17 noiembrie 2023 în zilele de joi, vineri, sâmbătă, între 14:00 – 19:00.

Automatul de tip vending machine inițiat de Pastila Roz, invitat special

Art Machine, automatul de tip vending machine inițiat de gruparea artistică Pastila Roz, este invitat special în expoziție și va pune la dispoziția publicului amator de artă contemporană o serie de lucrări de grafică originale, în format postcard, de la artiștii care expun, inclusiv ale câștigătorilor ediției.
Astfel, în schimbul sumei de 50 de lei, oricine poate cumpăra o lucrare de artă unică, realizată de un artist în tehnica proprie și care poartă cu ea amprenta acestuia.