Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Prima ediție Șona AIR, aproape de final. Două artiste, în rezidența din toamnă
rsz sorina vasilescu vazelina foto ana negoita

Prima ediție Șona AIR, aproape de final. Două artiste, în rezidența din toamnă

Prima ediție Șona AIR (Artists in Residence) organizată de Fundația Ștefan Câlția, care i-a găzduit pe Sorina Vasilescu (Vazelina), ilustratoare, designer grafic și autoare de benzi desenate, și duo-ul Maria Mandea și George Marian Preduț, parte din colectivul de artiști și arhitecți Super:Serios, se aproapie de final. Cu această ocazie au fost anunțați participanții la ediția din toamnă – Alina Manolache, cineastă, autoare a unor filme la granița dintre documentar și cinema experimental, și Nicoleta Moise, scriitoare și jurnalistă.

În cadrul proiectului co-finanțat de AFCN, care abordează modelul rezidențelor individuale, artiștii beneficiază de spațiu, timp și resurse financiare pentru finalizarea proiectelor lor. Timp de două luni, ei sunt găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de Fundația Ștefan Câlția, și au libertatea de a explora și de a lucra fără presiunea de producție imediată.

Ediția pilot 2024, curatoriată de Monica Dănilă, coordonatoarea programului de rezidențe Șona AIR, găzduiește doar artiști români, urmând ca din 2025 să se adreseze și artiștilor internaționali, pentru care va fi lansat un apel de participare încă din toamna acestui an. Proiectul, căruia i s-a alăturat ca partener Fundația Globalworth, își propune să creeze un mediu favorabil pentru cercetare și creație, facilitând schimbul interdisciplinar și interacțiunea cu resursele locale.

Cercetare și refugiu

În prima etapă a ediției pilot 2024, desfășurată între 26 februarie – 26 aprilie, ilustratoarea Sorina Vasilescu (Vazelina) a lucrat la asamblarea a 40 de pagini din volumul de benzi desenate dedicat subiectului morții în diverse culturi și perioade, în timp ce designerii Maria Mandea și George Marian Preduț au dezvoltat un proiect colaborativ de cercetare artistică intitulat Persona și locul – căutări printre personaje și spații.

„Pe lângă plimbările la movile, prin livada cu meri și gătitul împreună, perioada petrecută la Șona m-a ajutat să iau o pauză de la ritmul accelerat în care trăiam. Am lucrat pe proiectul personal, însă pe cea mai mare parte a timpului am petrecut-o discutând cu colegii de la Super:Serios, cu coordonatoarea Monica Dănilă și evaluând parcursul meu de până acum, chestionându-mi motivația de a merge mai departe după modelul anterior. Dacă afterlife-ul arată ca un astfel de retreat, mă pensionez anticipat, sau cel puțin voi căuta să îmi mut activitatea, treptat, către o zonă mai apropiată de natură”, spune ilustratoarea Sorina Vazelina.

Maria Mandea și George Marian Preduț afirmă: „Ne face o mare plăcere să descoperim zi de zi ceva nou la Șona. E ciudat cum, într-un spațiu mic, ajungi să observi câteodată mai multe decât într-un oraș mare. Viața are un ritm ceva mai lent, cel puțin cu o viteză. Ieșim la plimbare cu personajele proiectului Micul Haos, cunoaștem personaje-săteni, aflăm poveștile lor și ale satului. Nu știm dacă asta o să ne ducă neapărat undeva, dar sperăm să reușim să cunoaștem cât mai profund locul care ne-a fost casă în aceste două luni”.

Rezidența Șona AIR (Artists in Residence) din toamna acestui an, care va care va avea loc în septembrie și octombrie, le va găzdui pe artistele Alina Manolache, cineastă, autoare a unor filme la granița dintre documentar și cinema experimental, și Nicoleta Moise, scriitoare și jurnalistă, a cărei practică de lucru combină arhive, video și text pentru a face vizibile povești sau evenimente mai puțin cunoscute.

Șona AIR (Artists in Residence) este un program-pilot de rezidențe inițiat de Fundația Ștefan Câlția, constituită în 2016, care susține interdisciplinaritatea și colaborarea și care și-a propus să integreze în mod organic noi modele culturale în zona rurală, încurajând interacțiunea dintre rezidenții și contextul local, facilitând comunicarea cu sătenii, dar și cu împrejurimile.

Foto: Sorina Vasilescu (Vazelina) la Șona, credit: Ana Negoiță