Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Prima expoziție dedicată autoportretelor lui Vincent van Gogh, la Londra

Prima expoziție dedicată autoportretelor lui Vincent van Gogh, la Londra

Prima expoziție dedicată autoportretelor lui Vincent van Gogh va fi deschisă, la începutul lunii februarie 2022, la The Courtauld Gallery din Londra.

Expoziția va cuprinde autoportrete realizate pe parcursul întregii cariere a artistului.

„Van Gogh Self-Portraits” are în centru celebrul tablou „Self-Portrait with Bandaged Ear” („Autoportret cu urechea bandajată”, n.r.), aflat în colecția The Courtauld, și va aduce laolaltă aproximativ jumătate dintre autoportretele lui. Este o ocazie unică pentru a fi văzute, spun reprezentanții galeriei, având în vedere că multe dintre aceste lucrări sunt rareori împrumutate.

Este prima dată când autoportretistica lui Van Gogh (1853 – 1890) este explorată într-o expoziție.

Selecția de peste 15 lucrări va evidenția și evoluția autoreprezentării lui Van Gogh, de la timpuriul „Self-Portrait with a Dark Felt Hat” („Autoportret cu pălărie din pâslă neagră”, n.r), creat în 1886, în timpul perioadei sale de formare în Paris, la „Self-Portrait with a Pelatte” („Autoportret cu paletă”, n.r.), pictat în azilul din Saint-Rémy-de-Provence, în septembrie 1889, unul dintre ultimele autoportrete.

Expoziția va fi deschisă în cel mai nou spațiu al The Courtauld, Denise Coates Exhibition Galleries, și va fi prima dintr-o serie de expoziții temporare de anvergură.

Alături de emblematicul „Self-Portrait with Bandaged Ear” se vor afla lucrări împrumutate din colecții importante, precum Van Gogh Museum și Rijksmuseum din Amsterdam, Art Institute of Chicago, Detroit Institute of Arts, National Gallery of Art din Washington DC, Musée d’Orsay din Paris și de la National Gallery, Londra.

Unele dintre lucrările cuprinse în expoziție nu au mai stat împreună de când s-au aflat în atelierul pictorului.

„Van Gogh Self-Portraits” va fi deschisă între 3 februarie și 8 mai 2022.

Foto: „Self-Portrait with Straw Hat” (1887). Credit foto: courtauld.ac.uk