Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Prima expoziție majoră dedicată lui Donatello în aproape 40 de ani la Florența

Prima expoziție majoră dedicată lui Donatello în aproape 40 de ani la Florența

Donatello, maestrul Renașterii, este „mai important decât Giotto, Raphael sau Caravaggio”, spune curatorul expoziției care va călători la Berlin și Londra.

Sculptorul Donatello era privit în epoca sa, secolul al XV-lea florentin, ca „maestru al maeștrilor”, un artist atât de priceput din punct de vedere tehnic într-o gamă largă de materiale, atât de expert în a crea iluzia formelor volumetrice cu cea mai subtilă sculptură, atât de abil în a reprezenta întreaga gamă a emoțiilor umane și atât de capabil să înțeleagă și să încorporeze tehnicile artistice ale antichității în propria lucrare care „inovațiile sale au dominat artiștii timp de 150 de ani după aceea”, spune Arturo Galansino, director la Palazzo Strozzi din Florența. „Michelangelo, Raphael, Leonardo, toți se uitau la Donatello”.

În ciuda acestui lucru, nu a existat o expoziție majoră dedicată operei sculptorului de aproape 40 de ani.

„Renașterea nu a mai fost la modă”, a spus Galansino. Acest lucru se va schimba din martie, când lucrările artistului vor fi la Palazzo Strozzi și în apropiere, la Museo Nazionale del Bargello, care găzduiește cea mai importantă colecție de lucrări ale sculptorului, inclusiv „David” (în jurul anului 1440), primul nud de sine stătător masculin realizat din antichitate.

Lucrări vor fi văzute la Gemäldegalerie din Berlin în septembrie și la Victoria and Albert Museum din Londra, în 2023.

„Expozițiile de la Berlin și Londra își vor prezenta propria viziune despre artist, în paralel cu a noastră. Nu toți experții care lucrează la aceste expoziții sunt de acord cu totul, de exemplu, în privința cronologiei operelor sale. Acesta face proiectul interesant; sunt atâtea de descoperit”, a afirmat Galansino.

130 de lucrări expuse

La Florența vor fi expuse în jur de 130 de lucrări, inclusiv basoreliefuri realizate de Donatello pentru Baptisteriul din Siena și pentru Bazilica Sfântul Antonie din Padova, precum și statuete devoționale mai mici, crucifixe din lemn pictate și racle.

Împrumuturi vor veni de la Institutul de Artă din Detroit, Metropolitan Museum din New York, Museum of Fine Art din Boston, Luvru din Paris și Kunsthistorisches din Viena, printre multe altele.

Expoziția va cuprinde și numeroase picturi. „Vom arăta cum i-a influențat Donatello pe contemporani – Brunelleschi, Masaccio, Andrea Mantegna, Giovanni Bellini – dar și cum viziunea sa artistică a domnit până la apariția lui Caravaggio. Acest lucru nu a mai fost făcut până acum”, a precizat Galansino.

Pentru Francesco Caglioti, care a curatoriat expoziția de la Florența, munca lui Donatello are nevoie urgentă de reevaluare. „Este un artist colosal, mai important decât Giotto, Raphael sau Caravaggio pentru că cei trei au revoluționat tradițiile vremii lor. Donatello a spart complet tradiția, inspirându-se din arta antichității și din Evul Mediu și combinând toate aceste elemente cu propria sa viziune pentru a crea un limbaj complet nou pentru artă”.

Donatello: the Renaissance, Palazzo Strozzi and Museo del Bargello, Florence, 19 martie – 31 iulie; Gemaldegalerie, Berlin, 2 septembrie 8 ianuarie 2023

Foto credit: „David” de Donatello, Museo Nazionale del Bargello