Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima expoziție personală a unui artist caraibian în România
laouchez

Prima expoziție personală a unui artist caraibian în România

O expoziție cu lucrări de pictură și gravură ale artistului caraibian Louis Laouchez va fi deschisă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca în perioada 25 octombrie – 12 noiembrie.

„Louis Laouchez : amprente identitare”, prima expoziție personală a unui artist caraibian în România, va fi vernisată pe 25 octombrie, de la ora 18:00.

Vor participa Alexandra Servel – directoarea Institutului Francez din România la Cluj-Napoca, Lucian Năstasă Kovacs – directorului Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Cathy Crochemar – curatoarea expoziției.

Artist pionier în Martinica

Povestea lui Louis Laouchez (1934 – 2016) este cea a unei explorări a identității, a unui artist pionier din Martinica ale cărui lucrări expresive vorbesc despre originea populațiilor de culoare din Caraibe.

Această expoziție se articulează în jurul conceptului de transmitere, o tematică pe care Louis Laouchez o abordează artistic într-o manieră subtilă și totodată plină de forță. Lucrările lui acționează asemenea unor punți între culturi și generații, conectând trecuturi și prezenturi într-un dans frenetic, apreciază curatoarea. Poartă în ele atât ecoul strigătului înăbușit al africanilor răpiți de pe tărâmurile natale pe vremea negoțului cu sclavi, cât și strigătul actual al antilezilor care își caută rădăcinile. Fiecare tușă de pensulă și fiecare lovitură de daltă sunt impregnate de dorința de a transmite povești, sentimente, moșteniri, tradiții. Opera lui Louis Laouchez e o memorie vie a trecutului și o reflecție asupra acestuia.