Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Prima retrospectivă dedicată artistei japoneze Yayoi Kusama în Israel a fost deschisă la Muzeul din Tel Aviv

Prima retrospectivă dedicată artistei japoneze Yayoi Kusama în Israel a fost deschisă la Muzeul din Tel Aviv

Muzeul de Artă din Tel Aviv găzduieşte, până pe 23 aprilie, prima retrospectivă dedicată în Israel artistei japoneze Yayoi Kusama.

Născută în 1929 în Matsumoto, Japonia, Yayoi Kusama este considerată una dintre cele mai importante artiste contemporane, iar acum, prezintă în Israel cea mai vastă serie de lucrări pe care le-a realizat în aproape opt decenii, de la creaţii din tinereţe, până la instalaţiile sale imersive.

A început să studieze arta la vârsta de 19 ani iar în anii ’50, când s-a mutat în Statele Unite ale Americii, a fost încurajată de Georgia O’Keeffe să îşi găsească propria voce. În 1960 a devenit din ce în ce mai cunoscută iar opera sa a fost de atunci expusă în galerii din New York, Amsterdam, Haga, Milano, Rotterdam şi Veneţia. A creat picturi, colaje, sculpturi, performance-uri video, instalaţii, obiecte de modă, literatură şi muzică. Toate aceste media se regăsesc în instalaţiile sale la scară mare, inclusiv Camerele cu Oglinzi Infinite, care suprasolicită simţurile privitorilor. Infinitatea şi dispariţia treptată a sinelui sunt teme recurente în opera ei, asemenea obsesiei pentru buline. Reprezentanţii muzeului din Tel Aviv mărturisesc că Yayoi Kusama “şterge graniţele dintre formă şi lumea înconjurătoare”.

Foto: The Spirits of the Pumpkins Descended into the Heavens, 2015 – Yayoi Kusama (Ota Fine Arts via tamuseum.org)